Razvija se tehnologija koja može blokirati seksualni ili nasilni sadržaj dok se snima, dijeli ili prenosi uživo, što bi moglo pomoći u zaštiti stotina tisuća djece.

SafeToNet, britanski startup, koristi softver za otkrivanje prijetnji pokrenut umjetnom inteligencijom za prepoznavanje potencijalno štetnih materijala koji se snimaju ili dijele u stvarnom vremenu.

Može se koristiti na mobitelima djece kako bi se spriječilo stvaranje, slanje ili primanje video poziva i slika koje uključuju golotinju, seksualni sadržaj i nasilje.

Vjeruje se da je ovaj korak ključan kako bi se osigurala zaštita. Vlasnici društvenih mreža ovu tehnologiju bi mogli koristiti kao pomoć za prevenciju grafičkog sadržaja koji se prenosi i prekida prijenose uživo.

Richard Pursey , izvršni direktor SafeToNeta, rekao je da tehnologija može pomoći u sprječavanju maltretiranja. „Mobitel je najopasnije oružje koje je čovjeku poznato jer možete raditi sve što poželite – razgovarati s kime želite, gledati i slušati što god vam se sviđa. A sve to u neuređenom, nereguliranom svijetu.“

U studenom će 2000 obitelji krenuti s testiranjem softvera za koji se očekuje da će biti spreman za prodaju do sredine 2021. godine.

 

Izvor: Independent

Foto: Pexels