Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2018

Apple predstavio prvi reciklirani MacBook

Apple je predstavio MacBook Air sa 100 posto recikliranim aluminijem koji smanjuje ukupne emisije stakleničkih plinova odnosno ugljični otisak na računalu za gotovo polovicu.

Predstavljajući novi reciklirani MacBook u New Yorku, Apple je rekao da im je stvaranje kućišta za računalo od potpuno recikliranog aluminija bio jedan veliki cilj koji su imali dugi niz godina.

"Koristimo aluminij jer ima nevjerojatnu snagu, izdržljivost i njegovu ljepotu. Kako bismo to postigli, morali smo se osloniti na rudarenje rude visoke čistoće", rekla je Laura Grove, potpredsjednica Applea za hardversko inženjerstvo.

 

 

Reciklirani MacBook Air je sastavljen od ljuske izrađene od obične legure koju je izradio tim zadužen za materijale. Appleov tim za metalurgiju osmislio je aluminijsku leguru koja se dobiva od viška aluminija iz proizvodnog procesa.

Iz Applea tvrde kako je ova nova legura jednako lijepa i robusna kao i sve koje su do sada koristili. Naglašavaju kako se i taj reciklirani aluminij na kraju može opet reciklirati te s time smanjiti emisiju ugljika za gotovo 50% te ga to čini "najzelenijim" Macom ikad.

Novi MacBook ima 47% manje emisije ugljika u usporedbi s prethodnom generacijom istog proizvoda. Izračun je napravljen na temelju ukupne emisije stakleničkih plinova od 176 kilograma CO2 tijekom životnog ciklusa računala.

"Uz sve brige i pažnje koje smo stavili u dizajn, naši timovi rade jednako naporno kako bi se osiguralo da su naši proizvodi i ekološki prihvatljivi."

 

 

Osim vanjštine, MacBook ima i 100 posto reciklirani lim u svojoj matičnoj ploči, a dizajneri su značajno povećali količinu reciklirane plastike u unutarnjim komponentama, kao što su zvučnici. Količina reciklirane plastike u modelu sada iznosi 35%.

Ekološka prihvatljiva verzija MacBook Air-a je 10% tanja od prethodne te je ujedno i lakša za 340 grama, odnosno teži 1,25 kilograma.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram