Promjena je jedina konstanta kada je riječ o Google-u što vjerojatno znaju svi koji se bave nekom vrstom online biznisa i vode svoje web stranice. Google nikada nije isti i neprestano uvodi promjene kojima pokušava poboljšati rezultate pretraživanja i iskustvo korištenja interneta.

Algoritmi i promjene koje sa sobom donose uglavnom su korisni ali zadaju probleme svima koji posjeduju, vode i održavaju web stranice jer je teško unaprijed predvidjeti kako će promjena u algoritmu utjecati na rangiranje stranice i rezultate pretraživanja.

Većina promjena u algoritmima koje dolaze od Google-a svodi se na male promjene koje korisnici, osim onih koji se aktivno bave internetom, ni ne primijete i koje ih ni najmanje ne zanimaju. Povremeno dođe i do velikih promjena u algoritmu, poput Penguina i Pande, koje u većoj mjeri mogu utjecati na rezultate pretraživanja, minimizirati marketinški trud te rezultirati nužnim promjenama u SEO strategiji.

Bavite li se digitalnim marketingom ili bilo kojom vrstom online biznisa važno je uvijek biti nekoliko koraka ispred i razmišljati unaprijed. Google ne možete pobijediti, koliko god se trudili, ali se zato možete prilagoditi na vrijeme, spriječiti potencijalnu štetu te pripremiti sebe, svoj biznis i web stranicu na promjene kojih će uvijek biti u većoj ili manjoj mjeri, a kako ne biste požalili i shvatili da ste prekasno reagirali kad uočite pad prometa i pad u broju posjeta na web stranici.

Najnoviji Google-ov update izašao je 1. kolovoza i rezultirao je velikim promjenama u rangiranju i pretraživanju web stranica, posebno onih koje se bave temama vezanim uz zdravlje, medicinu i wellness industriju.

Google svoj algoritam mijenja 500 do 600 puta godišnje, uglavnom je riječ o sitnim update-ima i poboljšanjima, a većinom su te promjene toliko male da nisu pretjerano važne ni zabrinjavajuće većini korisnika. Ipak, želite li uspješno poslovati, morate biti u toku s novostima, pratiti sve što Google radi i pripremiti se na vrijeme.

 

Kako se prilagoditi promjenama u algoritmu i ostati na vrhu pretraživača?

Teško je predvidjeti sve Google-ove poteze, posebno jer većina za promjene sazna onog trenutka kada izađu i stupe na snagu. Nije se lako popeti na vrh pretraživača, a još je teže ostati na vrhu i biti u milosti Google-a.

Iako se nikada ne zna točno kako se algoritam mijenja i kakve će novosti donijeti s novim update-om, važno je pratiti trendove na Google-u, pripremiti se na vrijeme i primjereno prilagoditi svoju SEO i marketinšku strategiju kako biste postizali optimalne rezultate.

 

Što je potrebno znati o Google-u 2018. godine?

Mobilno pretraživanje je broj 1

Ove godine je mobilno pretraživanje prvi put u povijesti interneta premašilo pretraživanje s desktopa i popelo se na prvo mjesto, a kako stvari stoje, mobilno pretraživanje će još i više dobivati na važnosti u budućnosti.

Digitalno doba, umreženost i popularnost mobilnih telefona doveli su do toga da se na internet možemo spojiti kada god želimo, s koje god lokacije želimo, a za sve nam je potreban samo pametni telefon ili tablet računalo.

Google je 2018. godine uspješno prebacio fokus s mobile-friendly na mobile-first, a danas se više od 60% svih pretraživanja obavlja preko mobilnih uređaja. To znači da Google polako i sve više daje prioritet web stranicama koje su optimizirane za mobilno pretraživanje.

Iako je Google još 2016. godine podijelio svoj pretraživački indeks na dva dijela – na desktop i mobilni, sada je prvo mjesto pripalo onom mobilnom. Što to znači za web stranice? Koliko god vam stranica bila kvalitetna, brza i optimizirana, ukoliko nije prilagođena mobilnim uređajima, izgubit ćete mjesto na pretraživaču u korist onih stranica koje su savršeno mobilno prilagođene.

 

Sigurnost je najvažnija

Još je davno Google objavio da preferira HTTPS stranice kada je riječ o sigurnosti te da im daje prednost i prikazuje ih više na pretraživaču. Od ove godine ne samo što se ta teorija pokazalo istinitom nego je Google počeo i kažnjavati stranice koje nisu dovoljno sigurne i ne posjeduju SSL certifikat tako što ih gura niže u rezultatima pretrage.

Što možete učiniti po tom pitanju? Nabaviti SSL certifikat i maksimalno osigurati informacije posjetitelja vaše web stranice. Iako se SSL certifikati naplaćuju, trošak nije visok, a riječ je o investiciji u koju morate uložiti želite li nastaviti s uspješnim online biznisom.

SSL certifikat je posebno nužan ukoliko se bavite online novčanim transakcijama, online prodajom te ukoliko baratate povjerljivim osobnim informacijama klijenata.

 

Rast glasovnog pretraživanja

Kako su se razvijale virtualne asistentice (ili asistenti) poput Siri, Cortane, Google Assistant pa i Bixbyja, tako je dolazilo i do porasta glasovnog pretraživanja interneta. Tehnologija koja prepoznaje glas sve je naprednija pa se sve više korisnika služi govorom kada je riječ o pretraživanju i obavljanju radnji na internetu.

Predviđa se da će glasovno pretraživanje postajati sve popularnije u budućnosti što znači da će ga biti potrebno implementirati u SEO strategiju. Rezultati mnogobrojnih istraživanja provedenih na tu temu pokazuju kako će do 2020. oko 50% ukupnih pretraživanja na internetu činiti glasovno pretraživanje.

 

Fokus je na izdvojenim odlomcima

Izdvojeni odlomci (featured snippets) posebni su rezultati pretraživanja koji se pojavljuju u obliku paragrafa iznad svih ostalih rezultata na Google-u. Naprimjer, postavite li pitanje na Google-u, prvi rezultat koji daje odgovor na to pitanje pojavljuje se na vrhu pretraživača, a najčešće dolazi od pouzdanog i provjerenog izvora.

Iako uz ove izdvojene odlomke dolazi i link na web stranicu s koje potječu, za osnovni odgovor i najnužnije informacije najčešće nije ni potrebno klikati na link. S obzirom da većina korisnika interneta ipak traži konkretnije informacije, mnogi će kliknuti na link izdvojenog odlomka što dovodi do ozbiljnog rasta prometa web stranice.

Što učiniti da se vaš izdvojeni odlomak nađe na vrhu Google-a? Kako bi se povećale šanse da se izdvojeni odlomak nađe na Google-u, potrebno je pobrinuti se da HTML kod sadrži strukturirane podatke koji djeluju kao upute za Google i objašnjavaju na koji način treba prikazati izdvojeni odlomak za određenu stranicu.

Nema garancije da će Google izabrati baš vašu stranicu za izdvojeni odlomak ali kvalitetom i relevantnošću sadržaja povećava se ta mogućnost.

 

Pažnja se prebacuje na sadržaj visoke kvalitete

Na internetu se nalazi u prosjeku 4,5 milijardi web stranica od kojih su mnoge popunjene beznačajnim sadržajem upitne kvalitete. U toj masi stranica teško se istaknuti i doći do prometa koji donosi značajnije rezultate.

Iako se Google već godinama bori protiv web stranica popunjenih samo radi reda i čuvanja domene, od 2018. godine promijenio je strategiju te počeo nagrađivati stranice koje sadrže i redovno objavljuju kvalitetne, relevantne i informativne podatke i tekstove.

Takve stranice Google-ov algoritam prepoznaje i samim time rangira ih više na pretraživaču kako bi ih korisnici lakše mogli pronaći te gubiti manje vremena na onim stranicama koje im ni u čemu ne pomažu.

Želite li imati uspješnu i kvalitetnu SEO strategiju koja donosi rezultate, trebat će vam sadržaj vrhunske kvalitete na web stranici. Upravo iz tog razloga, angažiranje copywriter-a koji stručno barata temama industrije kojom se bavite kao i vrhunskom pismenošću, dobra je ideja koja će vam donijeti odlične rezultate kada je riječ o pretraživanju i rangiranju na Google-u.

 

Spominjanje bez linkova postaje sve važnije

Svatko tko se bavi online biznisom zna koliko je uvijek bilo važno kada vas netko spomene, podijeli vaš tekst i doda link koji vodi direktno do vaše internetske stranice, posebno ako je riječ o nekome s jakim autoritetom u industriji kojom se bavite.

No, u novije vrijeme postaje sve popularnije spominjanje bez linka (linkless mentions) koje igra veliku ulogu u SEO-u, a ne zahtijeva povezivanje direktnim linkom. Spominjanje bez linka uključuje pozitivne recenzije, svjednočanstva kupaca ili klijenata s dobrim iskustvima, online pohvale i općenito sav sadržaj u kojima se spominje ime vaše kompanije u pozitivnom kontekstu.

Iz tog razloga bi svaki biznis trebao težiti prikupljanju što više pozitivnih spominjanja na što više domena kako bi se povećalo rangiranje na Google-u. Kao i do sada, što određena domena ima veći autoritet u svojoj industriji to će algoritam prepoznati domenu kao kvalitetniji i sigurniji izvor podataka što odlično utječe na SEO.

Ipak, to ne znači da je potrebno zanemariti linkove jer igraju još uvijek veliku ulogu u SEO-u, dodaju na težini i pouzdanosti ukoliko osoba poželi slijediti link i provjeriti detaljnije o čemu je riječ te omogućuju lakši i brži pristup web stranici.

Nije lako predvidjeti promjene u Google-ovom algoritmu, a dok se promjene ne dogode nije moguće točno saznati na koje će načine utjecati na SEO, rangiranje i pozicioniranje web stranice.

Upravo iz tog razloga je potrebno slijediti trendove na internetu i online industriji, pratiti promjene koje dolaze od strane Google-a i reagirati na vrijeme prije nego što novi algoritam uništi poziciju web stranice. Uspjeh na internetu i visoko rangiranje web stranice na pretraživaču  u velikoj mjeri ovise o brzini reakcije kao i sposobnosti pravovremene prilagodbe.