Zatvori
Poslovni Puls
28/04/2018

Agrivi i FER osigurali 6,35 milijuna kuna za razvoj umjetne inteligencije u poljoprivredi

Agrivi i Fakultet elektrotehnike i računarstva potpisali su u Zagrebu sporazum s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta o dodijeli 6,35 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj Agrivi SMART samoučećeg sustava koji će uz pomoć umjetne inteligencije poljoprivrednicima savjetovati koje agronomske prakse koristiti za postizanje optimalnih prinosa i povećanje profitabilnosti.

 

Cilj je razviti samoučeći algoritam za upravljanje procesom uzgoja voća

Tvrtka Agrivi d.o.o. i Fakultet elektrotehnike i računarstva potpisali su sporazum s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta o dodijeli 6,35 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt razvoja Agrivi SMART samoučećeg sustava.

Cilj projekta je razviti jedinstveni samoučeći algoritam za upravljanje procesom uzgoja voća, povrća i žitarica, pri čemu je u projektu kao testna kultura odabran krumpir. Osnovna ideja je da samoučeći algoritam analizira podatke s polja u stvarnom vremenu (mikroklimatske uvjete, stanje tla, stanje biljaka) i uparivanjem s korištenim poljoprivrednim praksama većeg broj poljoprivrednika uči koje agronomske prakse dovode do viših prinosa i nižih troškova proizvodnje. Kroz vrijeme, algoritam će identificirati koje prakse je potrebno primijeniti ovisno o uvjetima na poljima i stanju biljaka, te će moći te prakse automatski preporučiti poljoprivrednicima. Fokus u razvoju algoritma će biti na optimizaciju količina, načina i vremena primjene gnojiva, zaštitnih sredstava i navodnjavanja.

Predviđeno trajanje istraživanja i razvoja je tri godine i ukupna vrijednost projekta iznosi 8,48 milijuna kuna, od čega će 6,35 milijuna kuna iznosi bespovratna potpora.

 

Klimatske promjene donijele su velike izazove poljoprivrednicima

„Klimatske promjene donijele su velike izazove poljoprivrednicima i agronomske prakse koje se primjenjuju se ne mogu više kopirati direktno iz godine u godinu, već je potrebno kontinuirano nadgledati proizvodnju na svim poljima i reagirati u stvarnom vremenu čim se uoče potencijalni rizici. Primjerice, samo kasna zaštita bilja godišnje odnosi prosječno 30% prinosa. Istovremeno, razvoj tehnologija, senzora i satelitskih snimaka je donio veliku količinu dostupnih podataka o poljoprivrednoj proizvodnju, a poljoprivrednici, čiji primarni posao je rad u polju, teško stižu analizirali sve podatke koji im mogu pomoći u donošenju pravovremenih odluka. Agrivi SMART sustav će učiti na temelju stvarnih podataka poljoprivrednika koje to prakse dovode do boljih prinosa i smanjenja troškova i cilj nam je kroz naredne godine stvoriti inteligentni sustav koji sam analizira podatke sa svakog polja i automatski daje preporuke poljoprivrednicima“ izjavio je Matija Žulj, Direktor Agrivija

 

Veselimo se primijeniti naša znanja

„Fakultet elektrotehnike i računarstva je vodeća institucija u Hrvatskoj u razvoju inteligentnih sustava zasnovanih na strojnom učenju. Veselimo se primijeniti naša znanja u jednoj od najbitnijih svjetskih industrija – poljoprivredi – jer postići 60% povećanja prinosa po jedinici površine, koliko je potrebno da se prehrani populacija koja se očekuje 2050. godine, predstavlja izazov u čije rješavanje je potrebno uključiti što više stručnjaka iz industrije i znanstvenika. Drago nam je da se možemo kao akademski partner udružiti s Agrivijem u stvaranju jedinstvenog sustava umjetne inteligencije u poljoprivredi" izjavio je doc.dr.sc Zvonko Kostanjčar, sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram