Zatvori
Znanost
Poslovni Puls
13/04/2018

4 projekta na kojima Google radi "u tajnosti"

Mark Zuckrberg je svjedočio pred senatom povodom Cambridge Analytica skandala. Elon Musk je svojim upitnim PR potezima smanjio tržišnu vrijednost Tesle i naveo kritičare na razmišljanje na sumnje u njihovu solventnost. Apple-ovi Tim Cook i Steve Wozniak su se uključili u prepirke i rasprave o privatnosti. Dok se ostatak velikih kompanija raspravlja oko skandala, Google u tišini radi ono što zna najbolje - pokušava svojim idejama mijenjati svijet.

 

projekt Loon

Projekt "Loon"

Više od polovice svjetske populacije je bez pristupa internetu. Kako bi doskočili tom problemu iz Google-a su se odlučili na projekt Loon. Njihova ideja je da emitiraju balone svako 30 minuta u orbitu koji bi mjesecima emitirali internet konekciju na zemlju. Baloni se spajaju na Google-ove postaje te emitiraju u jako velikom radijusu internet konekciju do 10 Mbit/s.

 

project Malta

Projekt Malta

Skladištenje obnovivih izvora energije sve je veći problem. Postoji velika razlika između toga kada se producira i kada je zbilja potrebna velika količina energije. Stoga, Google je odlučio raditi na rješenju koje će obnovljive izvore energije skladištiti, a to su njihovi ogromni spremnici sa otopljenom solju. Oni bi trebali držati toplinsku energiju u sebi a onda preko generatora i hladnijeg spremnika koristiti ju po potrebi.

 

x project wing

Projekt Wing

Google radi na dronovima koji bi trebali raditi nebesku dostavu. Iako smo to već vidjeli kod Amazona i još par popularnih kompanija, Google radi na komercijalno dostupnoj varijanti koja bi trebala običnim ljudima otvoriti nebo. Uređaj bi također mogao u zabačene, ruralne ili planinske djelove zemalja dostavljati lijekove, hranu ili bilo kakvu vrstu ljudske pomoći. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, kompanija radi na autonomnoj prometnoj mreži dronova kako bi se zračni promet mogao neometano odrađivati.

 

projekt Foghorn

Projekt Foghorn

Četvrti od izdvojenih projekata Google-ove tvrtke X je projekt Foghorn. Tvrtka želi smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u atmosferu radeći gorivo od morske vode. Morska voda je homogena smjesa u kojoj se između ostalog nalaze i H20 i Co2. Elektrokemijskim procesima tvrtka planira razdvojiti ugljik i vodik koji bi se kasnije koristio u raznim ugljikovodicima koji bi se koristili kao čisto gorivo. Trenutno cijena izrade jednog galona tog goriva je oko 8$ po galonu (3.8 litara). Kako bi bio tržišno konkurentan, znanstvenici rade na tome da ga dovedu ispod 5$ po galonu.

Ukoliko vam se ovakav sadržaj sviđa pogledajte našu listu 10 povoljnih gadgeta za koje niste znali da vam trebaju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram