Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2018

Uber zaustavio “slobodni pad” u poslovanju

U 2017. godini Uber je zabilježio gubitak od 4,5 milijardi dolara i ostvario prodaju od nepunih 7,5 milijardi dolara. Gubitak je 61% veći od godine prije, prema podacima koje je prezentirala CNBC televizija.

Iako se podaci čine veoma loši ovaj prijevoznički div se polako oporavlja.

Uber je privatna kompanija koja nije izlistana na burzi i ne podnosi javno podatke o veličini prihoda. Wall Street Journal, koji je revidirao financijske izvještaje kompanije, izvijestio je da je prodaja povećana za 10% u svakom kvartalu prethodne godine.

U zadnjem kvartalu, pod vodstvom novog šefa Dare Khosrowshahija, kompanija je povećala vrijednost ostvarenih vožnji od 60% u odnosnu na prethodnu godinu na ukupno 11,06 milijardi dolara.

Prošli mjesec, japanska SoftBank akvizirala je oko 15% udjela, dajući neophodnu financijsku inekciju kompaniji i postavši tako najveći pojedinačni dioničar Ubera.

Novi CEO izjavio je da želi da kompanija izađe na burzu do 2019. čime bi financijski pokazatelji o poslovanju postali javni.

Burnu prošlu godinu obilježio je odlazak CEO Travisa Kalanicka, čija je vladavina obilježena brojnim kontroverzama u vidu seksualnog uznemiravanja i diskriminacije te upitne poslovne prakse.

Kompanija je nedavno došla u probleme nakon fatalne nesreće u Arizoni koju su uzrokovali njihovi autonomni automobili, a u kojoj je jedna osoba preminula.

Nakon svih nemilih događanja oko Ubera u zadnje vrijeme, poboljšanja u poslovanju utješit će dioničare ove kompanije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram