Zatvori

Kameni novac otoka Yap - ne-digitalna inačica bitcoina?

Malo tko danas nije čuo za bitcoin, svjetski poznatu kriptovalutu koja se oslanja na blockchain tehnologiju.

Digitalne valute su najnovije poglavlje na dugom razvojnom putu koji je novac prošao od fizičke pa do virtualne valute. Bitcoin groznica koja u posljednje mjesece trese svijet potvrda je fenomenu kojem je povijest mnogo puta već svjedočila ─ novac može biti bilo što općeprihvaćeno kao mjerilo vrijednosti i sredstvo razmjene.

Tu nas priča vodi u prošlost do malenog otoka Yap u bespućima Tihog Oceana. Njegovi su stanovnici prvenstveno zapamćeni kao izumitelji jedne od najintrigantnijih valuta koje je svijet ikada vidio! Riječ je o kamenim diskovima, zvanim rai, koje se i danas mogu vidjeti na otoku.

Na Yapu nije bilo plemenitih materijala, poput zlata ili srebra, koji bi preuzeli funkciju novca. Stoga su vapnenac, od kojeg su diskovi izrađeni, otočani mukotrpno iskapali na Palau, otoku udaljenom 250 milja (oko 400 km). Kamenje se obrađivalo primitivnim alatima, a obično je bilo potrebno od šest mjeseci pa do godine dana za izradu jednog jedinog rai-a. Dimenzije diskova su varirale od veličine tanjura pa do 4 metra, a najveći primjerci težili su preko 4 tone. Nakon izrade, kamene je diskove čekala stotine kilometara duga i opasna plovidba na primitivnim splavovima do otoka Yap.

No, ono što fascinira suvremenika jest sličnost u funkcioniranju između kamenog novca i današnjih digitalnih valuta!

Slično poput bitcoina, rai predstavlja oskudnu i količinski ograničenu valutu. Njegovo stvaranje i unos u ekonomski sustav bilo je zahtjevno i odvijalo se pod nadzorom zajednice.

Budući da su diskovi bili preteški za premještanje, vlasništvo nad njima se prenosilo usmenom tradicijom unutar zajednice, bez njihova fizičkog premještanja. Štoviše, njegova fizička lokacija uopće nije bila važna. Transakcije su „bilježene“ u kolektivnoj memoriji stanovnika i bilo je nemoguće da se određeni disk koristi za drugo plaćanje. Tako je jednom prilikom otočane koji su prevozili rai zadesila oluja i havarija na povratku. Disk je završio na dnu oceana. Iako više nikada nije viđen, rai nije bio izgubljen i nastavio je obnašati funkciju novca!

No, ono što fascinira suvremenika jest sličnost u funkcioniranju između kamenog novca i današnjih digitalnih valuta!

Bitcoin i rai funkcioniraju kao apstraktne i nedodirljive valute, te se njihova vrijednost bazira na uzajamnom povjerenju i dijeljenom znanju u zajednici. Isto tako, ne postoje ikakve središnje institucije u obliku banke, vlade ili kompanije koji bi kontrolirali te valute. U povijesnom pogledu, možemo reći da blockchain zapravo predstavlja povratak na koncept „kolektivnog bilježenja“ koji se koristio na otoku Yapu barem 1,500 godina, ali u globalnoj, digitalnoj i visokotehnološkoj verziji!

Završit ćemo s riječima Marka Twaina koji je davno rekao:

„Nova ideja ne postoji. To je nemoguće. Jednostavno uzimamo mnogo starih ideja i stavljamo ih u svojevrstan mentalni kaleidoskop. Zavrtimo ih, a one stvore nove i zanimljive kombinacije.“

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram