Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2017

Energetski startup HeatVentors pobjednik PowerUp! natjecanja

Tvrtka HeatVentors iz Mađarske pobjednik je ovogodišnjeg PowerUp! natjecanja, koje je namijenjeno inovativnim startupovima. HeatVentors je predstavio rješenje koje se odnosi na inovativno skladištenje toplinske energije, a koje može uštedjeti 90 % prostora i 20 do 40 % energije i to s povratom ulaganja u investiciju od pola do dvije godine...

Predstavljena tehnologija ima različite primjene za skladištenje toplinske energije: od tehnologija dubokog zamrzavanja do hlađenja i grijanja, obnovljivih izvora energije, industrijskih tehnologija i koncentriranih solarnih termoelektrana. Tvrtka HeatVentors nagrađena je s 20.000 eura, a uz to joj je i osiguran pristup prestižnom InnoEnergy Highway akceleratoru.

"Pobjednički tim je odgovorio na jednu od najvećih potreba energetskog sektora, potrebu za novim energetski učinkovitim rješenjima za pohranu i tu vidimo najveće izazove", izjavio je ovom prilikom Łukasz Świercz, predsjednik žirija i direktor poslovnog razvoja Inno Energyja za Centralnu Europu. Drugo mjesto i nagrada od 10.000 eura pripali su tvrtki FLASC iz Malte, koja je
predstavila uređaj za pohranu energije koji se integrira u plutajuću offshore platformu. VIA ALTA iz Republike Češke osvojila je treće mjesto i nagradu od 5.000 eura. Na finalu održanom u Budimpešti, 12 najboljih startupova predstavilo je svoje ideje i projekte pred stručnim žirijem, investitorima i predstavnicima medija. U pitanju su pobjednici prethodno održanih regionalnih natjecanja u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvi, Latviji, Estoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. U konkurenciji je bilo 158 timova iz 24 zemlje Centralne Europe. Ulog je bio veliki, s obzirom da je Highway® akcelerator jedan od najboljih programa u području čiste tehnologije u Europi.

„Vrlo aktivno pomažemo, odobravamo poslovni model i provjeravamo ukoliko je tvrtki potrebna podrška u prodaji. Trudimo se ne uplitati previše, već ukazati na rješenja i otvoriti vrata te tako osigurati pristup našim poslovnim, ali i partnerima iz akademske zajednice diljem Europe. To je glavni cilj PowerUp-a“, rekao je Jakub Miler, direktor InnoEnergyja, organizatora natjecanja.

Sudjelovanje u Highway® akceleratoru osigurano je Mebiusu, osvajaču wild karte, posebne nagrade koju dodjeljuje MOL Grupa kao globalni partner. "Naša ambiciozna, transformacijska strategija 2030 temelji se na pretpostavci da napredak u tehnologiji, zajedno s ekološkom svijesti i novim potrošačkim navikama, u osnovi mijenja cjelokupnu industriju nafte i plina. Mi, u MOL-u mislimo da je otvorena kultura inovacija prava reakcija na te izazove, a susret s ekosustavima startupova je važan korak za nas. Drago nam je što smo glavni sponzor PowerUp! natjecanja i što
vidimo toliko inspirativnih ideja koji se materijaliziraju u našoj regiji. Ovom prilikom želim čestitati svim sudionicima i zaželjeti sreću pobjednicima", izjavio je Zsolt Winker, voditelj Otvorenog inovacijskog središta pri MOL Grupi.U stručnom žiriju su bili György Bacsa, viši potpredsjednik za Strategiju i poslovni razvoj MOL Grupe, Viktor Miškovský, direktor za investicije, Inven Capital, Matias Torrellas, voditelj portfelja, InnoEnergy, Agnieszka Wasilewska-Semail, izvršna direktorica Rafako S.A. te kao predsjednik žirija Łukasz Świercz, voditelj poslovnog razvoja, InnoEnergy Central Europe.

Komentirajući visoku razinu ovog finala, Wasilewska-Semail je izjavila kako je „opseg predstavljenih ideja bio je vrlo širok, a što je najvažnije u ovom natjecanju, svaka od njih bi mogla doprinijeti poboljšanju čistoće našeg okoliša. RAFAKO trenutno tražirješenja za distribuiranu energiju i kružnu ekonomiju, pa sam sigurna da ćemo s nekim od startupova koji su ovdje predstavili svoja rješenja uspostaviti suradnju. " Publika je imala priliku čuti i Jonasa Kjellberga, suosnivača „Skype”-a i investitora.

Ono što izdvaja PowerUp! od drugih startup natjecanja su radionice. Prije velikog finala, natjecatelji su dva dana radili na verifikaciji poslovnog modela i unaprjeđivali svoje prezentacijske vještine. Treneri i mentori su im bili poslovni eksperti iz Centralne Europe, poput Gleba Maltseva iz Estonije, Rafała Szczepanika iz Poljske i Costasa Troulosa iz Grčke.

"Radionice tijekom boot kampova omogućuju provjeru percepcije poslovanja i to je bilo izuzetno vrijedno iskustvo. Ponosni smo na pobjedu i danas, više nego ikad, vjerujemo da ćemo postići mnogo", izjavio je ovom prilikom Zoltán Andrássy iz HeatVentorsa.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram