Sudeći prema najnovijim brojkama o udjelu tržišta pametnih telefona, Samsung se i dalje nalazi na prvom mjestu s 22 posto udjela na globalnom tržištu, a Apple se nalazi na drugom mjestu s udjelom od 11 posto, što označava mali pad u usporedbi s prošlom godinom…

Kineski Huawei se još uvijek nalazi na trećem mjestu, no brojke koje je upravo objavio Strategy Analytics pokazuju da se opasno približava američkom gigantu Appleu.

Još jedna kineska domaća marka OPPO prodala je 29,5 milijuna pametnih uređaja i održala se na četvrtom mjestu s 8 posto udjela na globalnom tržištu u drugoj polovici 2017.

Prodaja modela kineskog Xiaomija je narasla za 8,5 milijuna jedinica čime se taj proizvođač pridružio popisu gdje se nalazi na petom mjestu prvi put u godinu dana. Neki od Xiaomijevih Android modela, poput modela Redmi 4A, su jako popularni u Indiji, gdje je pretekao konkurenciju poput Lenova i Micromaxa.

Globalne pošiljke pametnih uređaja su godišnje rasle za 6 posto s 341,5 milijuna jedinica koliko su iznosile u drugom kvartalu prošle godine da bi u 2017. dosegnule 360,4 milijun. Analitičari vjeruju da je povećanje rezultat ljudi koji prvi put kupuju pametni uređaj diljem tržišta u nastajanju poput Afrike, kao i poboljšanja Android modela u razvijenim regijama poput Zapadne Europe.

Samsung je u drugom kvartalu 2017 diljem svijeta poslao 79,5 milijuna pametnih uređaja, što je za gotovo 2 milijuna više nego godinu ranije. Prodaja Appleovih proizvoda je rasla za nešto ispod jedan milijun, uglavnom zato što su u Kini manje popularni. Pažnja je sada usmjerena na pitanje hoće li iPhone 8, Appleov model koji će izbaciti za desetu godišnjicu, biti dovoljno različit ili uzbudljiv da potakne prodaju.

Sudeći prema istraživanju prodaja Huaweijevih modela se povećala za 6 milijuna jedinica, a udio u tržištu je narastao za 1 posto. Prodaja kineskog Huaweija raste diljem Azije, Europe i Afrike s popularnim Android modelima poput P10 i Mate 9, prenosi CRI.