Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2017

Rusija će razviti vlastitu nacionalnu kriptovalutu

Središnja banka razvijati će nacionalnu kriptovalutu, rekla je zamjenica predsjednika Središnje banke Rusije, Olga Skorobogatova, a prenosi ruska agencija TASS...

"Regulatorna tijela većine država smatraju kako je potrebno stvoriti nacionalnu virtualnu valutu. To je budućnost. Pitanje konkretnog trenutka i odluke za taj korak svaka država će riješavati samostalno. Uz pilot projekte koje trenutno radimo, shvatiti ćemo kakav sustav bi mogli koristiti u našem slučaju za našu nacionalnu valutu", - rekla je Skorobogatova.

Radi se o virtualnom analogu rublja, pojasnila je kasnije Skorobogatova novinarima. "To je nacionalna valuta, koja može biti u elektronskom obliku, ne samo kao vrijednosni papir, kojeg trenutno nosimo u novčaniku. Time bi se i povećala količina bezgotovinskog plaćanja u državi", - pojasnila je.

Osim toga, Središnja banka predlaže uvođenje kriptografije kako bi se zaštitile sve operacije i svi oblici transakcija, ako bi se digitalna valuta koristila kao platežno sredstvo, odnosno za transakcije, dodala je zamjenica predsjednika Središnje banke Rusije.

Pilot projekt Središnje banke realizrati će se zajedno sa subjektima s tržišta financija i asocijacije "Finteh", a prve verzije pojaviti će se kroz 2-3 godine. Digitalna valuta biti će bazirana na blockchain tehnologiji.

Tokom jesenskog zasjedanja ruske dume, Središnja banka će zajedno s drugim ministarstvima izaći s prijedlogom na koji način bi se trebale tretirati privatne digitalne valute i kako ih regulirati na razini države, sumirala je Skorobogatova.

Ranije je predsjednik Sberbanke, German Gref već javno istupio i podržao što bržu legalizaciju i regulaciju kriptovaluta, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram