Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2017

Big Data tehnologija ulazi u svakodnevni život

Izlagači na Kineskom međunarodnom expou velikih podataka 2017, koji se održavao od četvrtka do nedjelje u gradu Guiyang na jugozapadu Kine, pokazali su kako se tehnologija velikih podataka (big data technology) koristi u područjima koji svakodnevno utječu na ljudske života...

U izložbenom prostoru Ant Financiala, tvrtki za online plaćanje giganta e-trgovine Alibabe, posjetitelji su isprobavali nove načine plaćanja – jednostavno pogledajte u kameru i nasmiješite se. Koristeći algoritme za prepoznavanje lica, navedena tehnologija bi mogla modernizirati način na koji moderni kupci plaćaju proizvode.

"Kamera koju ovdje imamo je 3D infracrvena kamera. Ona može prepoznati lice osobe snimanjem oko 600 točaka na licu. To zahtijeva da osoba bude prisutna kako bi se autoriziralo plaćanje. Kada govorimo o prepoznavanju lica, točnost ljudskog oka je negdje između 95% do 97%, no točnost našeg stroja je do 99,9%. To je veoma visoko," objasnio je predstavnik tvrtke.

Osim jednostavnijih metoda plaćanja, nove tehnologije trodimenzionalno online kupovanje također čine stvarnim. Korištenjem aplikacije, korisnici mogu pristupiti 3D sadržaju koristeći svoje mobilne uređaje i uređaje za virtualnu stvarnost. Zumiranjem i rotiranjem fotografija korisnici mogu pregledati cijeli proizvod.

Umjetna inteligencija (AI) je još jedna vruća tema među posjetiteljima expoa. Robin Li, direktor kineskog internetskog giganta, pretraživača Baidu, je rekao da AI već mijenja, te će nastaviti mijenjati način na koji ljudi žive.

"Tehnološka evolucija donosi mogućnosti o kojima prije nismo razmišljali. Moramo se što prije pripremiti za njih," rekao je Li.

Što se tiče pitanja hoće li strojevi u budućnosti biti pametniji od ljudi, Li je rekao da će vjerojatno proći dosta vremena prije nego do toga dođe, ili da do toga možda uopće neće doći. Komentari direktora Baidua dolaze nakon što je Googleov AI program AlphaGo porazio svjetskog prvaka u igri Go, kineza Keja Jiea, u meču od tri runde koji se odvio ranije ovog tjedna.

Ako na stranu stavimo debatu o čovjekovoj borbi protiv stroja, velik broj stručnjaka na expu o velikih podacima se složio da je tehnologija promijenila društvo.

"Automatizacija je uvijek koristila strojeve za obavljanje posla koji su prije obavljali ljudi, no to nas je također učinilo bogatijima kao društvo, te je stvorilo više poslova. Tako da je istinski odgovor da će umjetna inteligencija promijeniti prirodu posla. No u budućnosti će biti puno posla. Samo će se razlikovati od posla koji se obavljao prije," rekao je Jerry Kaplan, znanstvenik koji predaje na Sveučilištu Stanford.

Expo je tijekom četiri dana posjetilo više od 50.000 posjetitelja.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram