Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2017

U Ukrajini "drama" zbog blokade ruskih društvenih mreža

Zastupnici Vrhovne rade su od Ustavnog suda zatražili blokadu pristupa ruskim internetskim resursima i društvenim mrežama u Ukrajini proglasi nezakonitom...

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko je 16. svibnja odobrio prošireni popis ruskih građana i tvrtki protiv kojih se uvode sankcije. Na popisu se našao i niz ruskih medija, kao i društvene mreže "VKontakte", "Odnoklassniki" i resursi "Yandex" i Mail.ru. Na proširenom popisu se ukupno našlo 1288 fizičkih lica i 468 pravnih lica, podsjeća agencija RIA Novosti.

"Frakcija 'Oporbenog bloka' i niz izvanstranačkih zastupnika podnijeli su Ustavnom sudu zahtjev u kojem se traži da sud određene dijelove uredbe predstavnika o uvođenju sankcija i drugih restriktivnih mjera protiv niza internetskih resursa, ko što su 'VKontakte', 'Odnoklassniki', 'Yandex', Mail.ru proglasi nezakonitim", navodi se u priopćenju, objavljenom na stranici "Oporbenog bloka".

Iz stranke su prošli tjedan najavili da ne namjeravaju zatvoriti svoje stranice na društvenim mrežama 'VKontakte' i 'Odnoklassniki'.

Odluka Porošenka je izazvala nezadovoljstvo među običnim Ukrajincima. Na stranici predsjednika postavljeno je nekoliko desetaka peticija sa zahtjevima da se blokada ukine. Glavna je poruka to da su akcije Kijeva naškodile ukrajinskim građanima.

Osim toga, odvjetnik Roman Lihačov je podnio tužbu Vrhovnom upravnom sudu, tražeći od njega da uredbu proglasi nezakonitom. Prema njegovim riječima, on se nema namjeru pomiriti s "nekažnjenim kršenjem prava građana", javlja RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram