Zatvori
Poslovni Puls
04/05/2017

Kineski znanstvenici napravili veliki korak prema stvaranju kvantnog računala

POVEZANE OBJAVE:

Kineski znanstvenici su napravili prvi na svijetu kvantni kompjuter koji je bolji od klasičnog ili konvencionalnog kompjutera, čime je otvoren put ostvarenju ideje o kvantnom kompjuteru...

Znanstvenici su svoje postignuće objavili u srijedu na konferenciji za medije koja se održala na Šangajskom institutu za napredne studije Kineskog sveučilišta znanosti i tehnologije.

Veliki broj znanstvenika vjeruje da bi kvantni kompjuteri na neki način mogli zasjeniti računalnu moć današnjih superkompjutera. Manipulacija česticama je u središtu tehnologije kvantog računanja, te je bila i u središtu međunarodnog natjecanja u istraživanju te teme.

Nedavno su vodeći kineski kvantni fizičar Pan Jianwei, akademik u Kineskoj akademiji znanosti i njegovi kolege - Lu Chaoyang i Zhu Xiaobo sa Kineskog sveučilišta znanosti i tehnologije, i Wang Haohua sa Sveučilišta Zhejiang - postavili dva rekorda u kvantnoj kontroli maksimalnog broja fotonskih kvantnih čestica i supravodljivih kvantnih dijelova.

Pan je izjavio da bi u kvantna računala u principu mogla određene probleme riješiti brže nego klasični kompjuteri. Unatoč napretku koji je postignut u posljednja dva desetljeća, izgradnja kvantnih strojeva koji bi neke zadatke mogli riješiti bolje nego klasični kompjuteri - što je važna prekretnica pod nazivom "kvantna nadmoć" - ostaje izazov, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram