Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2017

SmartNinja škola programiranja kao odgovor na nedostatak IT stručnjaka na hrvatskom tržištu

Moderni poslovi ubrzano se mijenjaju - rast efikasnosti tvrtki sve više se bazira na razvoju IT vještina pojedinaca. Procjenjuje se kako će digitalna ekonomija u 2020. činiti 25% BDP-a globalne ekonomije, a i da u isto vrijeme Hrvatskoj godišnje nedostaje više od 1500 IT stručnjaka...

Kako bi se smanjio jaz, pomoći želi i SmartNinja Hrvatska - međunarodna škola koja je u dvije godine postojanja u svijet programiranja uvela više od 1000 polaznika i polaznica, a od svibnja dolazi i u Hrvatsku. SmartNinju su osnovali Miha Fabjan i Matej Ramuta, a nakon uspješnog početka u Ljubljani te širenja na Beč, sada je dovode i u Zagreb.

Kako za stjecanje developerskog znanja danas nisu isključivo potrebne tehničke škole i fakulteti, u srodnu karijeru može se upustiti svatko tko ‘teži’ stvaranju novih digitalnih proizvoda i vrijednosti.

SmartNinja nudi različite tečajeve, a u Zagrebu će krenuti s programima Web Development 1, Vikend programiranja, SQL i baze podataka, a broj predavanja će rasti. Tečajevi se obično održavaju dva puta tjedno u poslijepodnevnim satima te ih drže instruktori s iskustvom iz industrije.

O razlozima pokretanja škole, Miha Fabjan, jedan od njenih suosnivača ističe:

“Vjerujemo da se u svakome od nas kriju talenti koji su često zanemareni formalnim obrazovnim sustavom. Misija SmartNinje je pomoći ljudima da otkriju i razviju svoje talente i vještine u području IT-a koje će im pomoći u pronalasku posla ili stvaranju vlastitoga.”

Polaznici SmartNinje su obično osobe koje su već završile formalno obrazovanje i tek su kasnije odlučile da ih zanima informatika i programiranje te žele promijeniti karijeru. Drugi dio polaznika čine svi oni kojima je programiranje korisno zbog posla, iako se nužno njime ne bave, poput voditelja projekata, marketinških stručnjaka, grafičkih dizajnera i svih onih koji su često u doticaju s IT strukom.

Tečaj Web Development 1 najbolji je način za steći dobre osnove iz programiranja, a polaznici će naučiti kako napraviti web aplikaciju od A do Z. Tijekom tečaja, napravit će više od 20 projekata koje kasnije mogu uključiti u svoje životopise kao dokaz svojih novih programerskih vještina.

Vikend programiranja prikladan je za potpune početnike i stjecanje najosnovnijih programerskih znanja. Znanje o tome kako planirati bazu podataka jedna je od najvažnijih vještina prilikom izrade novog informatičkog proizvoda, a tome je namijenjen tečaj SQL i baze podataka.

Najuspješniji polaznici SmartNinje su se nakon završetka tečaja zaposlili kao programeri s punim radnim vremenom u renomiranim slovenskim i austrijskim IT tvrtkama, iako nisu imali nikakvog predznanja. Jedan od njih je i Iztok, profesionalni nogometaš koji je nakon ozljede, koja mu je prekinula karijeru, odlučio pohađati SmartNinju, a danas radi kao softver developer u slovenskoj tvrtki PovioLabs. Organizatori SmartNinja Hrvatske vjeruju kako će se ubrzo o sličnim scenarijima slušati i u Hrvatskoj.

Organizator škole programiranja SmartNinja Hrvatska je Netokracija. Školu podržava Razvojna agencija Zagreb - Tehnološki park Zagreb.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram