Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2017

DRONEfest ponovno okupio stručnjake i zaljubljenike u letenje

Drugo izdanje DRONEfesta, poslovno tehnološke konferencije u organizaciji softverske grupe IN2 i agencije Eventa01, otvoreno je jutros u Zagrebačkom Plaza Event centru pred više od 300 sudionika iz osam država regije...

Prvi blok predavanja bavio se regulativom, odnosno zakonskim pravilima kojima podliježu vlasnici dronova u Hrvatskoj i svijetu. U sklopu tog dijela najvažnijim su se pokazala predavanja mr. Ivana Landeka iz Državne geodetske uprave (DGU) i Damira Bezika iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), s obzirom da su ove dvije ustanove nadležne za provođenje regulative vezane uz snimanje i upravljanje dronovima u Republici Hrvatskoj. Ivan Landek je predstavio novu Uredbu o snimanju iz zraka kojom je donekle pojednostavljena procedura vezana uz prijavu snimaka napravljenih dronom toj instituciji. Njom je smanjeno vrijeme potrebno za dobivanje dozvole za odobrenje snimanja iz zraka, odobreno ciljano snimanje u gospodarstvu, a posao je znatno olakšan i nacionalnim televizijama koje mogu snimati izvanredne događaje bez dozvole i obvezu davanja snimaka na pregled nakon emitiranja. Iz Landekovih izjava jasno je da će komentari struke izneseni na konferenciji utjecati na daljnja poboljšanja Uredbe u budućnosti.

Damir Bezik je prezentirao moguće izmjene uz nacionalnim propisima koje se očekuju do kraja godine, a koje će se približiti konceptu prijedloga europskog propisa. Regulatorni blok predavanja završio je panel raspravom na kojoj su uz Landeka i Bezika sudjelovali još Danijel Petrović iz Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS), Branko Drakulić iz Snimanje.hr-a i Marinko Keser iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (CCAA) te urednik portala ICTbusiness.info u ulozi moderatora. U središtu pozornosti panela bila je teškoća usklađivanja regulative kako bi se zadovoljili oni koji žele što jednostavnije procedure i oni koji upozoravaju na moguće opasnosti do kojih može doći zbog korištenja dronova, kao i podkapacitiranost službi koje provode postojeće zakone.

Priroda kao inspiracija za tehnološka rješenja

Keynote predavač, direktor londonskog Laboratorija za zrakoplovnu robotiku dr. Mirko Kovač prezentirao je projekte tog najmodernijeg britanskog drone laboratorija koji inspiraciju za dizajn i razvoj dronova često traži u prirodi. Jedan od njihovih projekata bavi se razvojem bespilotnih letjelica koje izgledom podsjećaju na ptice, a mogu zaroniti pod vodu i izroniti iz nje nakon što obave određeni zadatak. I druga njihova rješenja oponašaju primjere iz prirode, pa primjerice način stvaranja složenih struktura dronom rade po uzoru na kreiranje paukove mreže.

FER-ov projekt inspekcije vjetroelektrane jedinstven u svijetu

Paralelno uz trajanje predavanja, partneri i izlagači konferencije predstavili su svoje proizvode i usluge na Expo dijelu i u Fly zoni, u koje je ulaz danas i sutra besplatan. M SAN grupa, Aviteh i Geocentar demonstrirali su let nekoliko Topcon, DJI i Yuneec modela bespilotnih letjelica zainteresiranoj publici. Ipak, uvjerljivo najzanimljiviju demonstraciju u Fly zoni imao je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) koji je specijalno za tu svrhu u Fly zoni postavio četverometarski model vjetroelektrane. Njihov projekt temelji se na inspekciji vjetroelektrane dronom, a na natjecanju European Robotics Challenges (EUROC) koje je još u tijeku ušao je među najboljih pet projekata. Temelji se na inspekciji vjetroelektrane dronom, a u svijetu je jedinstven po ideji inspekcije lopatica vjetroelektrane u pokretu, dok uobičajena praksa podrazumijeva zaustavljanje rada vjetroelektrane radi pregleda eventualnih oštećenja na lopticama. Korištenjem lasera koji uočavanjem lopatica pokreće kameru, a dron fotografira dijelove lopatice i fotografije šalje operateru na radnu stanicu. Na konferenciji je prikazana opcija inspekcije uz ručno upravljanje dronom, dok se inače to radi autonomno.

Uđe li njihov projekt među dva najbolja, osvojit će 300.000 eura i u sljedećoj fazi natjecanja demonstrirati uspješnost inspekcijom jedne vjetroelektrane u Španjolskoj. U razvoju ovog sustava sudjeluju još Sveučilište u Dubrovniku i španjolska tvrtka Diagnostiqua.

„Kontinuirani razvoj bespilotnih letjelica i senzora otvara niz mogućnosti za nove i inovativne poslovne scenarije u brojnim poslovnim vertikalama. Ova konferencija je jedinstvena platforma za sve koji žele unaprijediti svoja znanja i poslovanje korištenjem bespilotnih letjelica i na njima baziranih naprednih softverskih rješenja“, rekla je članica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram