Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2017

Evo kako je Nijemac izbjegao plaćanje kazne za pogrešno parkiranje u Puli

Europski sud pravde u Luxembourgu je presudio da kazne za parkiranje mogu biti naplaćene širom EU-a. Povod toj odluci bio je slučaj jednog Nijemca koji je trebao platiti kaznu za pogrešno parkiranje u Puli...

Odluka Europskog suda pravde, proglašena ovoga četvrtka (9.3.), vrijedi i za općinska parkirališta, ali je za naplatu kazne nužna prethodna sudska odluka. Riječ je o slučaju jednog Nijemca koji je zbog pogrešnog parkiranja na jednom gradskom parkiralištu u Puli morao platiti kaznu u iznosu od 13 eura. No zahjev za naplatu je primio od jednog hrvatskog javnog bilježnika. Nijemac je uložio žalbu, pa je sud u Puli zatražio mišljenje o tom slučaju od Europskog suda pravde.

Europsko pravo regulira izvršenje odluka u tzv. predmetima građanskog i trgovinskog prava. Kako je odlučio Europski sud, ta pravila vrijede i za gradska parkirališta. Jer, navodi se u presudi, tu nema razlike između privatne firme kao vlasnika parkirališta i grada.

No Nijemac ipak neće morati platiti kaznu, budući da je Europski sud upozorio da je za prisilnu naplatu nužna prethodna sudska odluka kako bi se i "prekršitelju" pružila prilika za iznošenje obrane. Dakle, zahtjev javnog bilježnika tu nije dovoljan kao osnova za naplatu.

Njemački automobilski klub ADAC je priopćio kako ova sudska odluka potvrđuje njegovo pravno tumačenje. ADAC je, naime, već godinama kritizirao postupanje hrvatskih javnih bilježnika. Glasnogovornik Kluba je naglasio: "Tko iz Hrvatske sad ili ubuduće dobije zahjev za podmirenje neplaćene kazne za parkiranje treba se odmah posavjetovati s pravnikom."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram