Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2017

Oko 695 milijuna Kineza pristupa internetu putem mobitela

Sudeći prema službenom izvješću koje je objavljeno u nedjelju, oko 695 milijuna Kineza ili oko polovice stanovništva koristili su, zaključno s krajem 2016., svoje mobilne telefone za pristup internetu...

Broj Kineza koji je surfao internetom koristeći svoje telefone porastao za više od 10 posto godišnje kroz posljednje tri godine, kako se navodi su izvješću koje je objavio China Internet Network Information Center (CINIC).

Tijekom protekle godine, broj Kineza koji se koristo mobilnim telefonima za usluge plaćanja dosegnuo 469 milijuna, što je porast za 31,2 posto u odnosu na 2015.

Kineski korisnici interneta su dosegli brojku 731 milijun, što čini 53,2 posto od ukupnog broja stanovnika te je ta stopa za 3,1 posto viša od globalne stope te za 7,6 posto od one azijske.

Stopa rasta korisnika interneta u Kini stabilizirala se nakon gotovo 10 godina eksponencijalnog rasta, sudeći prema riječima Liua Xina s CINIC-a.

Tijekom 2016. korisnici interneta u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta koristili su vladine usluge putem interneta češće negoli što su posjećivali servisne centre ili nazivali linije za pomoć. U izvješću se također dodaje kako je vlada sve više davala informacije javnosti u mobilnom, neposrednom i transparentnom obliku.

Izvješće je pokazalo kako je širenje pokrivenosti internetom, osim toga, pomoglo poboljšati životni standard stanovništva te potaknulo e-trgovinu.

Primjerice, broj Kineza koji su putem interneta naručivali dostavu hrane dosegnuo je 209 milijuna zaključno s prosincem 2016., što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za čak 83,7 posto.

Između 1. siječnja i 30. studenog 2016., web-stranice s videosadržajima podnijele su zahtjeve sa 4 430 serija nadležnim službama. Njihova kvaliteta se poboljšala, a neke se nalaze među najpopularnijima za prošlu godinu, kako se navodi u spomenutom izvješću.

Broj izlistanih internetskih tvrtki u Kini dosegao je 91 s ukupnom vrijednošću u iznosu od 5,4 trilijuna yuana (786,1 milijardu američkih dolara). Tencent i Alibaba su činili 57 posto od te ukupne vrijednosti, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram