Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2016

Kada su u pitanju nove tehnologije Njemačka iznenađujuće ne stoji dobro

Jučer se u Saarbrückenu otvorio 10. njemački summit IT-branše. Vlada, s ministrima zaduženim za digitalizaciju, Alexanderom Dobrindtom i Sigmarom Gabrielom, najprije se želi malo pohvaliti. „Puno toga smo postigli", smatra ministar gospodarstva Gabriel. „Na dobrom smo putu", dopunio je Dobrindt, misleći na širenje internet-mreže u Njemačkoj...

I zaista, jedna studija koju su proveli TNS infratest i Centar za europska ekonomska istraživanja iz Mannheima, pokazuje da „digitalizacija u obrtništvu napreduje". Prema toj studiji, četvrtina njemačkoga gospodarstva je „dobro", nešto manje od polovice „prosječno", a jedna četvrtina „slabo" digitalizirana. U prosjeku je digitalizirana gotovo polovica svih internih i radnih procesa u poduzećima – 2015. je to još bilo nešto više od trećine.

Njemačka informacijska i telekomunikacijska branša je 2015. godine s prometom od 223 milijarde eura bila peto po veličini tržište na svijetu, iza SAD-a, Kine, Japana i Velike Britanije. S udjelom nešto manjim od pet posto u zaradi ukupnoga gospodarstva, ona se nalazi ispred strojogradnje, a iza prometa i logistike. Njemačko internet-gospodarstvo je sa zaradom od oko 111 milijardi eura također na petom mjestu u svijetu.

I kada je riječ o daljnjem razvoju internet-mreže, njemačka vlada smatra da je na dobrom putu da do kraja 2025. godine stvori „konvergentnu infrastrukturu za prijenos gigabitova informacija", kao što je to nedavno rekao ministar prometa Alexander Dobrindt. Internet-operateri će u tu svrhu u ovoj i sljedećoj godini investirati osam milijardi eura. Država će sa svoje strane dodati četiri milijarde.

U gospodarstvu i znanosti mnogi sumnjaju da je sve to dovoljno. Sedmočlana skupina profesora i direktora tvrtki želi s prvog summita digitalizacije uputiti glas upozorenja. U dokumentu na osam stranica nazvanom „Sarbrikenski manifest", oni nabrajaju propuste i iznose brigu kada je riječ o šansama Njemačke da iskoristi vrijeme digitalizacije.

Sada bi trebala pomoći i industrijska politika: „Da bismo se vinuli do lige važnih svjetskih igrača, potreban nam je europski program, sličan projektima kao što su Airbus ili CERN", piše u tom dokumentu. Manifest su sastavili August-Wilhelm Scheer, bivši predsjednik udruge Bitkom i osnivač grupacije IDS-Scheer-Gruppe, i Wolfgang Wahlster, direktor Njemačkog istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju.

Pozornost izaziva i to što je apel podržao i bivši šef tvrtke SAP Henning Kagermann. Rijetko kada su vodeće glave neke gospodarske grane toliko kritički govorile o propustima i podsjećale na izazove koje treba svladati. Autori ipak pišu i da je Silicijska dolina sa svojom kombinacijom poduzetničkog duha, vrhunskog istraživanja, kapitala i atmosfere, nešto što se ne može jednostavno kopirati. Oni hvale neke slične, manje centre u Njemačkoj, ali pišu i da se „iz njih još nije iznjedrila nijedna svjetska tvrtka".

Val digitalizacije u industriji je za mnoge tvrtke iz Njemačke postao kriterij uspjeha. Prije svega proizvođači automobila, medicinska tehnika, strojogradnja i koncerni koji proizvode i održavaju infrastrukturu, sve više uviđaju da su podaci i komunikacija sve prisutniji kao dio društvenog modela. Primjer je recimo – autonomna vožnja: u njemačkom gospodarstvu rastu brige da će im koncerni kao što su Google ili Apple inovacijama uzeti posao.

Tome treba dodati i opasnosti koje za njemačka poduzeća predstavljaju potpuno novi poslovni modeli – stručnjaci govore o ekonomiji platformi. „Digitalne međunarodne platforme prodiru na tržišta na kojima je prevladavala tehnologija proizvodnje i ugrožavaju klasične lidere na tržištu", piše u IT-manifestu: „Novi mogući poslovni modeli, koji mogu kanibalizirati dosadašnji posao, moraju se podržati stvaranjem novih tvrtki i njihovim izdvajanjem iz dosadašnjih poduzeća. Bolje da se kanibaliziramo sami nego da to učine drugi."

Deset godina je prošlo otkako je njemačka vlada na prvom IT-summitu digitalizaciju proglasila jednom od najvažnijih političkih zadaća. Sada predstavnici branše smatraju da je postignuto – premalo. I da vlada mora učiniti više, ali i da „kroz politiku, gospodarstvo i društvo mora proći udar digitalizacije", kao što to piše u Sarbrikenskom manifestu.

Scheer kaže da Njemačka mora postati ne samo bolja već – puno bolja i ugledati se u napredne zemlje kao što je Južna Koreja. „Gigabit-mreže moraju postao standard." Autori se već godinama ljute zbog toga što njemačke vlasti zaostaju u elektronskom upravljanju. „Ne samo što je na tom području Njemačka prosjek, već je pretječu čak i male baltičke zemlje." A Njemačka bi trebala biti predvodnik digitalizacije, kaže se u IT-manifestu.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram