Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2016

Kineske internetske kompanije upozoravaju na antiglobalizacijske trendove

Kineske tvrtke specijalizirane za e-poslovanje izrazile su uoči summita G20 svoju zabrinutost zbog antiglobalizacijskog trenda...

Alibabin osnivač Jack Ma je među onima koji su javno izrazili zabrinutost zbog trenda kojem tvrtke za e-poslovanje svjedoče posljednjih nekoliko mjeseci.

"Ljudi ne vole globalizaciju i to ne zato što je ona loša. Ako od globalizacije zapravo svi mogu imati koristi, svaki pojedinac, svaka mala tvrtka, to bi bila velika stvar. Mi smo zato i dali naš prijedlog," istaknuo je.

Tvrtka sa sjedištem u Hangzhou - Alibaba - je među onima koji ustraju u tome da se uspostavi elektronička Svjetska trgovinska platforma ili tzv. e-WTP. Temeljna ideja bi bila da mala poduzeća vrše svoje poslovanje na globalnoj razini upravo kroz e-poslovanje.

Sam koncept je uspoređivan kao online verzija Svjetske trgovinske organizacije, s obzirom na to da bi dijelile slične ciljeve promicanja globalne trgovine i borbe protiv protekcionizma.

Međutim, Jack Ma kaže da razlike između e-Svjetske trgovinske platforme i Svjetske trgovinske organizacije ne bi bilo.

"Organizacija je poput ugovora ili sporazuma dogovorenog od strane vlade, te ima pravila i zakone. Za platformu bismo trebali uspostaviti jos jedan veoma praktičan način kako bi mala poduzeća mogla poslovati," dodao je.

U isto vrijeme i drugi vodeći kineski poduzetnici pozvali su vođe G20 da unesu promjene u rješavanju problema s trgovinom na svjetskoj razini, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram