Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2016

Pozitivne prognoze za Facebook, ali za Apple baš i ne...

Prognoza za dionice Applea nije najbolja, dok će Facebookove i dalje nastaviti s pozitivnim trendovima. Glavni su razlog naravno poslovni rezultati tih tehnoloških giganata pri čemu je Apple izgubio zamah u svom poslovanju ponajprije jer na tržište ne isporučuju, niti su najavili, značajne novosti, a velik im je problem i konkurencija u Kini...

Facebook je pak i dalje zapravo jeftina dionica s potencijalom rasta, pa je stoga i prilika za zaradu, poručuju iz Saxo banke.

"Apple je izgubio svoju moć jer je tržište zasićeno njihovih proizvodima i to se jasno vidi iz analize prodajnih rezultata. Naime, korisnici koji imaju iPhone 4 i 5, nemaju potrebu za nadogradnjom na verziju 6 ili nadolazeću sedmicu. Također, sudeći prema dostupnim informacijama, iPhone 7 neće biti revolucionarni novi telefon, s obzirom da će imati redovnu nadogradnju softvera i hardvera, ali ništa više od toga u smislu tehničkih specifikacija", kaže Peter Garnry, rukovoditelj sektora za trgovanje dionicama u Saxo banci.

Tu je zatim činjenica da se Appleovo poslovanje u Kini ubrzano pogoršava i prihodi su manji za 33 posto, prema izvješću za zadnje tromjesečje. Razlog su mobiteli azijskih proizvođača, kao što je primjerice Samsung iz Južne Koreje, koji po hardveru i softveru, pa i cijenama, ozbiljno konkuriraju američkom brendu. I to nije nikakvo privremeno stanje, kao što bi to možda želio javnosti predstaviti prvi čovjek Applea Tim Cook, već dugotrajna serija kvartala koji se reflektiraju na tržišni udio na jednom od najvećih tržišta u svijetu, kaže P. Garnry.

"Apple je puno očekivao od svog Apple Watcha i glazbene usluge Beats, ali i taj segment poslovanja zabilježio je za deset posto manje prihode u odnosu na prošlu godinu. Kada se pogleda cijela slika, dugoročna procjena je vrlo slab rast Appleovih prihoda i, u skladu s time, cijena Appleovih dionica u narednih godinu dana neće biti fantastična" smatra Garnry, prvi čovjek za analizu tržišta dionica u danskoj investicijskoj banci.

S druge strane tri su razloga zašto je Facebook najjeftinija dionica s ozbiljnim potencijalom rasta na tržištu dionica u SAD-u. Prvo, prihodi tvrtke rastu za 50 posto na godišnjim usporedbama ponajprije zbog snažne potražnje za oglasima na mobilnim uređajima. Također, Facebook iz kvartala u kvartal širi svoje operativne marže. Imaju, naime, mala kapitalna ulaganja, a povrat uloženog kapitala se razvija dobro, što odmah znači porast cijena dionica. I na koncu, nove video funkcionalnosti i Instagram dodatno potiču ionako visoki rast prihoda, a s aplikacijama za razmjenu poruka Messenger i WhatsApp, imaju velik potencijal za daljnji rast.

Dodatno, upravo s tim proizvodima Facebook bi uskoro mogao predstaviti nove platforme za oglašavanje. Kad se sve spomenuto poveže, dobije se uspješna priča s prinosom slobodnog novčanog toka od gotovo tri posto i rastom cijene dionice od 50 posto, no s još uvijek dovoljno jeftinom dionicom s mogućnostima za zaradu, poručuju analitičari iz Kopenhagena.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram