Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2016

Kina širom otvorila vrata Uberu i sličnim taxi startupima

Kina je postala prva zemlja na svijetu koja je uvela regulative na državnoj razini za online usluge rezervacija vožnje...

Određeni analitičari u toj industriji pohvalili su potez kao prekretnicu u promociji stabilnog i zdravog razvoja ovog sektora.

Prva regulativa na razini zemlje za usluge mobilnosti na zahtjev, tj. ODM (on-demand mobility), predstavljena je u četvrtak i formalno je dala legalan status tvrtkama poput Didi Chuxing i Ubera koje su do sada radile u sivoj zoni u Kini.

Zamjenik ministra prometa Liu Xiaoming:"Daje legalan status uslugama mobilnosti na zahtjev, pojašnjuje ulogu i odgovornost davatelja usluga, postavlja zahtjeve za njihov rad i namjerava poticati stabilan i inovativan razvoj industrije."

U posljednjem dokumentu naznačuje se da tvrtke poput Didi Chuxing i Ubera ne trebaju imati vozni park u vlasništvu, čime se efektivno dozvolilo privatnim automobilima da sudjeluju. Vozila i vozači trebaju se prijaviti za dozvolu kolektivno prije početka davanja usluga. Tvrtke u sektoru odgovorne su za kvalifikacije voznog parka i vozača.

Privremeno pravilo kojeg je objavilo Ministarstvo prijevoza istog dana navelo je detalje zahtjeva za ODM tvrtke i vozače. Jedna od stavki ograničuje radni vijek privatnih vozila koja se koriste za vožnju.

"Tradicionalnim taksijima se zabranjuje vožnja nakon osam godina. No oni koji se koriste u ODM uslugama su drugačiji. Nije im dozvoljeno nuditi vožnje nakon što pređu 600 000 kilometara ili se koriste osam godina, no još uvijek se mogu voziti u privatne svrhe ako ne pređu istu dužinu unutar osam godina."

Istovremeno pravila također određuju da ODM vozači ne smiju imati kaznenu evidenciju u vožnji, drogi, alkoholima i nasilnim zločinima.

Liu Zhao iz Ureda za promet pri Ministarstvu javne sigurnosti.

"Usluga mobilnosti na traženje su pogodne, no također nose sigurnosne rizike jer je teško nadzirati vozače. Zahtjevi koji su propisani u pravilima trebaju osigurati sigurnu i pouzdanu uslugu."

U pravilniku se također traži od ODM tvrtki da plaćaju poreze i kupuju osiguranje za vozače, dok im je istovremeno zabranjeno smanjivanje tržišnih cijena koje bi moglo narušiti red na tržištu.

Istovremeno se također bavi brigama tradicionalnih taksista koji su se žalili na teže uvjete poslovanja zbog rastuće popularnosti Didi Chuxing i Ubera. Taksi tvrtke se poziva da smanje visoke naknade za franšize te ih se potiče da ponude usluge za online rezervaciju ili spoje s ODM tvrtkama.

Službene brojke pokazuju kako je u 2015. približno 97 milijuna Kineza, odnosno jedan iz 14, pozvao taksi putem online ODM usluge, dok je gotovo 22 milijuna rezerviralo automobile preko interneta.

Diljem Kine postoji blizu 1.4 milijuna taksija koji u prosjeku prevoze više od 100 milijuna ljudi dnevno.

Novi zakon pozdravili su stručnjaci za promet.

Chen Yanyan iz Tehnološkog sveučilišta u Pekingu.

"Za putnike to osigurava sigurnost i interese. Za tradicionalne taksi operatere nudi pošteno tržišno okruženje te ih potiče da se poboljšaju. A za samu industriju osigurava zdrav razvoj pod strogim nadzorom."

ODM tvrtke, poput Didi Chuxinga i Ubera, kao i tradicionalni taksi operateri također su izrazili potporu novom zakonu.

Izvor: dw

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram