Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2016

Kina počela razvoj prototipa nove generacije superračunala

Kineski znanstvenici su započeli razvoj prototipa koji će igrati ulogu u razvoju superračunala nove ere. Prototip će moći izvršavati milijardu milijarda kalkulacija u sekundi, u utorak su najavili istraživači...

Kineski Nacionalni centar za superračunala u Tianjinu razvijat će exascale superračunalo zajedno s Nacionalnim sveučilištem za obrambenu tehnologiju, izjavio je pomoćnik direktora centra Meng Xiangfei.

Cilj je do 2020. napraviti računalo koje će biti sposobno raditi kvintilijun kalkulacija u sekundi. Biti će 200 puta brže od kineskog superračunala Tianhe-1 te čak brži od većine snažnih superračunala na svijetu, rekao je Meng.

Prema najavama na Međunarodnoj konvenciji superračunala 2016. u Njemačkoj, kineski sustav Sunway TaihuLight je najbrži na svijetu sa sposobnošću da izvrši 93 kvadrilijuna kalkulacija u sekundi.

Ovaj novi projekt će proširiti postojeće teorije i primjenu hardwarea i softwarea exascale sustava. Nadamo se da će prototip biti spreman početkom 2018., rekao je Meng.

Dodao je kako će nova era u računalnim sustavima označiti veliki napredak u intenzitetu kalkulacija, sposobnosti pojednačnih čipova i brzini prijenosa podataka.

Prvo kinesko petaflop superračunalo Tianhe-1, koje je sposobno vršiti barem milijun milijardi kalkulacija u sekundi, predstavljeno je svijetu 2010, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram