Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2016

Evo što ograničava rast hrvatskog IT sektora

Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavili su rezultate analize hrvatskog ICT sektora te njegove globalne konkurentnosti konstatirajući da je njegov rast i dalje ograničen zbog izostanka sustavnih rješenja na razini države koja bi mu osigurala kvalitetnije okruženje i poticajnije uvjete, navodi se u priopćenju...

Analizu poslovanja hrvatskog ICT sektora u 2015. koju je izradila tvrtka Bisnode prezentirali su Hrvoje Balen, potpredsjednik HUP - Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i nacionalni koordinator inicijative "eSkills for Jobs“ te Branimir Kovačić, viši financijski analitičar.

Analiza je pokazala da ICT sektor zapošljava gotovo 32 tisuće ljudi i ostvaruje prihod od 31 milijarde kuna. Konsolidirani izvoz ove industrije premašio je 5 milijardi kuna i rast po stopi od 12 posto, što je znatno više od rasta izvoza ostatka gospodarstva Republike Hrvatske. Osvrćući se na stanje sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija, Hrvoje Balen istaknuo je važnost težnje prema izvrsnosti i u ovoj industriji:

"Možda je zaista došao trenutak da si postavimo hrabre ciljeve za ovaj sektor i težimo višem od pukog prosjeka.“

U sektoru informacijsko komunikacijskih tehnologija, ponovno se kao predvodnik ističe sektor računalnog programiranja (proizvodnje softvera) i IT usluga, koji najviše zapošljava od svih podsektora unutar informacijsko - komunikacijskih tehnologija. Računalno programiranje je jedan od sektora, uvrštenih u ključne industrijske sektore, a svojim rezultatima popeo se na sam vrh, uz bok farmaceutskoj i metalnoj industriji. Prihod ovog ICT podsektora rastao je 11 posto, no posebno se ističe rezultat ostvaren u izvozu - čak 31% samo u 2015. godini. Zaključeno je kako je potrebno ICT sektor učiniti još boljim i većim te u njemu zaposliti još više mladih ljudi:

"Potencijal kompletnog ICT sektora je takav da već i ovim linearnim rastom možemo doseći 50.000 zaposlenih u sljedećih 8 godina, od čega najveći dio u razvoju softvera i IT usluga. Ograničavajući faktor ostaju stručni ljudi, odnosno nedostatak kvalificiranih profesionalaca koji će stupiti na tržište rada, ali i taj problem se može riješiti strukturiranim pristupom obrazovanju.“ - naglasio je Hrvoje Balen, ističe se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram