Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2016

Volkswagen: Mali dioničari još jednom izvisili

Početkom tjedna, uoči redovne skupštine dioničara Volkswagena Ured za nadzor prometa vrijednosnicama BaFin (Bundesanstalt für Finanzdiensleistungsaufsicht) je "preporučio" korjenite kadrovske promjene u upravnoj strukturi koncerna Volkswagena. Jer nakon očito namjerne manipulacije vrijednostima ispušnih plinova doista nije jasno tko je iz uprave naložio takvo varanje kupaca automobila tog koncerna - i tko je u nadzornom odboru to znao. A ako i nije znao, tek je to razlog za smjenu jer mu je i dužnost bila nadzirati poslovanje koncerna...

Ishod skandala nije samo gubitak povjerenja potrošača, nego i konkretni pad vrijednosti dionica Volkswagena. Jer osim golemih troškova istraživanja naći alternativu tim nesretnim motorima, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama još nije kraj globama, kaznama i odštetnim zahtjevima kupaca. Jer oni su vjerovali da kupuju "čist" automobil - a sada ga jedva mogu i prodati rabljenog.

Slijedom te preporuke je i državno odvjetništvo Braunschweiga pokrenulo istragu protiv bivšeg predsjednika Uprave koncerna Martina Winterkorna i direktora marke Volkswagen Herberta Diessa. Utoliko su i očekivanja oko tri tisuće dioničara Volkswagena na ovoj skupštini bila velika. Što uprava namjerava učiniti da zaustavi pad vrijednosti njihovih dionica?

Svakako neće biti dovoljno da na trošak Volkswagena dobiju par kobasica, kavu i kolač. Neće biti niti dovoljno da uprava najavi kako će prodati vlastiti avion Airbus. Nije niti dovoljno da najavi kako za Upravu koncerna više neće biti liftova koje smiju koristiti samo članovi Uprave. Mora se dogoditi više od toga.

Ali i ovaj put su mali dioničari morali shvatiti kako je sve već dogovoreno među "velikima", dakle većinskim vlasnicima koncerna Volkswagen. A to su obitelji Porsche i Piëch, emirat Katar i njemačka savezna pokrajina Donja Saska. To je postalo jasno najkasnije za vrijeme izlaganja predsjednika nadzornog odbora Hansa Dietera Pötscha koji je donedavno u Upravi vodio financije koncerna.

On se najprije ispričao dioničarima i obećao kako će Volkswagen tražiti odštetu od odgovornih bivših ili sadašnjih članova uprave zbog štete koju su načinili "i to bez obzira tko bi oni mogli biti". Ali je isto tako i zanijekao kako je tržište vrijednosnica bilo prekasno informirano o krizi u Volkswagenu - i isto tako nije vidio nikakva zla da je Uprava koncerna, usprkos svim skandalima, sama sebi isplatila bonuse. Konačno, i sam Pötsch je tako dobio nekoliko milijuna prije nego što je preselio u Nadzorni odbor.

Tek s nešto malo više simpatija su dioničari dočekali izlaganje trenutnog predsjednika uprave Volkswagena Matthiasa Müllera. On je na taj položaj došao tek prošlog rujna na mjesto Martina Winterkorna i od onda neumorno pokušava i počistiti krhotine koje su ostale od koncerna nakon ovog "Dieselgate-a" i stvoriti novu perspektivu za koncern u već predstavljenoj "Strategiji 2025". O njoj se već mnogo pisalo jer predviđa čitavu paletu električnih automobila, ali i nove motore koji bi doista bili "čisti". Utoliko je i predsjednik Uprave dioničarima mogao tek obećati kako je time "dan znak za početak najvećeg procesa promjene u povijesti Volkswagena."

Usprkos srdžbi i frustracijama koje su se često mogle čuti u dozvoljenih pet minuta izlaganja za vrijeme rasprave, sitni dioničari u pravilu imaju samo jedno sredstvo iskazati nezadovoljstvo: uskraćivanjem razrješnice upravnim tijelima društva. Čak i u tom glasovanju nisu mogli svi sudjelovati jer i Volkswagen je izdavao dionice na koje se isplaćuje dividenda, ali nisu povezane s pravom glasa poput "povlaštenih" dionica. Ali čak i u tom iskazu nezadovoljstva je na koncu bilo jasno kako "sitni" jedva što mogu odlučivati. Doduše, pokrajina Donja Saska koja ima 20% dionica Volkswagena već iz političkih razloga nije mogla dati razrješnicu Upravi dok se istovremeno tom Upravom bavi državno odvjetništvo - ali nije učinila ništa više nego da je suzdržala svoj glas.

Na koncu se pokazalo kako su kobasice, kava, kolači i posloženih nekoliko lijepih modela Volkswagena ipak dovoljni za sitne dioničare: i predsjednik Nadzornog odbora Pötsch i Martin Winterkorn koji je i podnio ostavku zbog ovog skandala dobili su od preko 97% dioničara i formalnu razrješnicu za kriznu godinu 2015.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram