Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2016

Ruski "Aviator" radi na konceptu bespilotnog letećeg taksija

Ruski start-up "Aviaton", koji planira izgraditi bespilotni leteći taksi, dobit će više od 16 milijuna dolara iz javnih izvora. To je 70% iznosa koji je potreban za izgradnju prvog modela. Prema zamisli tvoraca, nova letjelica pod imenom "SerVert SV5B" kombinirat će funkcije helikoptera i zrakoplova...

Grupa "AeroNet", koja je dio Nacionalne tehnološke inicijative (NTI), odlučila je uložiti sredstva u stvaranje prototipa ove bespilotne letjelice. Razvijanje bespilotnih letjelica prioritet je tehnološkog sektora Rusije.

Cilj NTI-ja je utvrđivanje novih tržišta na kojima Rusija može postati lider do 2035. Osim bespilotnih letjelica, na popisu se nalaze osobna medicina i umjetna inteligencija. Osnovana 2015. godine, NTI okuplja ulagače rizičnog kapitala, tehnološke poduzetnike i znanstvenike.

Prema "AeroNetu", do 2025. godine će na ruskom nebu biti najmanje 100 000 bespilotnih letjelica. Oni smatraju da će, kad globalno tržište bespilotnih letjelica dosegne vrijednost od 200 milijardi dolara, ruski udio u tom tržištu iznositi više od 35-40 milijardi dolara.

Do tada, međutim, treba riješiti mnoge probleme, uključujući i državne regulacije. "Pet do osam godina je potrebno do stvaranja prototipa", rekao je za RBTH dizajner automobila Vladimir Pirožkov. "Zatim će trebati razraditi pravila zračnog prometa, certifikate, prostornu navigaciju i sigurnost. Za to će trebati još 10 godina".

Bespilotni zračni prijevoz moći če se koristiti za prenošenje biomaterijala i lijekova. "Aviaton" planira početi s prijenosom tereta, no njihov je krajnji cilj stvaranje bespilotnog taksija.

"U prvoj fazi, radit će se testiranje s teretom, a kasnije, nakon nekoliko probnih letova, moći će se koristiti kao putnička letjelica", rekao je generalni direktor "Aviatona" Avtandil Hačapuridze.

"SerVert SV5B" kombinira tehnologije zrakoplova i helikoptera. Polijeće vertikalno kao helikopter, a leti kao zrakoplov. Očekuje se da će njegova cijena biti između 700 000 i 1 000 000 dolara, a moći će se parkirati ispred zračne luke na platformama promjera oko 30 metara.

Prema riječima direktora "AeroNeta" Sergeja Žukova, potražnja za takvim letjelicama u ruralnim područjima trebala bi biti visoka. "Projekt ima potencijala kao taksi, osobito na mjestima koje nemaju zrakoplovnu infrastrukturu'', rekao je Žukov.

"Procjenjujemo da će cijena transporta jednog kilograma tereta na 100 kilometara iznositi 0,15 dolara, a za jednu će osobu to iznositi između 10 i 15 dolara", rekao je Hačapuridze. "Većina letećih automobila nalikuje na kvadrokoptere i imaju ograničenu udaljenost i brzinu leta. Mi nemamo taj problem".

Prioriteti NTI-ja uključuju razvoj bespilotnog prijevoza ne samo u zraku, već i na tlu. U travnju je najavljeno otvaranje poligona, razvijenog u suradnji sa sveučilištima Cambridge i MIT, koji omogućuje stručnjacima modeliranje kritičnih situacija na cesti uz sudjelovanje bespilotih automobila.

"Testiramo sve vrste vozila. Moraju moći raditi u teškim meteorološkim uvjetima uobičajenim na ruskim cestama i moraju moći iskalkulirati sve moguće scenarije kako bi se izbjegle nesreće", objasnila je Olga Uskova, predsjednica tvrtke "Cognitive Technologies". "Bespilotni automobili su nastali po uzoru na kamione KAMAZ, a mi smo posebnu pozornost obratili na matematičke greške u procjenama i analize videa sa smrtonosnim posljedicama. Autopilot mora biti u stanju riješiti najsloženije probleme i spasiti živote putnika''.

Generalni direktor tvrtke "KAMAZ Autorobots" Anton Emeljanov rekao je za RBTH da bi se bespilotni kamioni mogli na ruskim cestama pojaviti do 2020. Međutim, baš kao i kod zračnog prijevoza, Rusija za to treba osmisliti potrebnu pravnu osnovu, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram