Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak pozvao na koordinirani razvoj sigurnosti cyber-prostora i informatizaciju, kao i na otkrića u temeljnim internetskim tehnologijama…

Xi, koji je također šef središnje skupine za internetsku sigurnost i informatizaciju, ovo je izjavio na simpoziju o toj temi.

Sigurnost je preduvjet za razvoj interneta, a razvoj će također održavati sigurnost interenta, rekao je Xi.

Ističući ispravan pogled na cyber-sigurnost, Xi je pozvao na ubrazavanje razvoja sustava za zaštitu ključnih infromacijskih infrastruktura i osiguravanja internetske sigurnosti.

Treba ojačati sposobnosti obrane interenta, Xi je izjavio, dodajući da je osiguravanje internetskog okruženja zajednička odgovornost cijelog društva te zahtijeva predanost vlade, tvrtki, društvenih organizacija i svih korisnika interneta.

Visoki dužnosnici Li Keqiang i Liu Yunshan, koji su zamjenici šefa središnje vodeće skupine za internetsku sigurnost i informatizaciju, također su prisustvovali simpoziju.

Kineski predsjednik Xi Jinping je također pozvao na jačanje razvoja interneta i njegovo iskorištavanja ze dobrobit zemlje i naroda.

Xi je naglasio da novi koncepti razvoja – inovacije, koordinacija, zeleni razvoj, otvaranje i dijeljenje – trebaju biti provedeni tijekom razvoja interneta.

Kina je svjedočila brzom razvoju interneta, a u sigurnosti interneta i informatazacije su ostvarena velika postignuća, no još uvijek postoje problemi koji se trebaju riješiti, rekao je Xi.

Na simpoziju kojim je predsjedavao Xi, mogla su se čuti mišljenja i prijedlozi internet stručnjaka, poduzetnika i dužnosnika o raznim temama, kao što su uspostava sustava za temeljne informatičke tehnologije i jačanje tehnologija za cyber-sigurnost.

Stručnjaci koji su prisustvovali sastanku uključuju Wu Manqinga, glavnog inženjera China Electronics Technology Group Corporation (CETC), Jack Ma, predsjednik tvrtke Alibaba, Ren Zhengfei, izvršni direktor tvrtke Huawei i Tong Liqiang, ravnatelj Pekinškog ureda za informacije o cyber-prostoru.

Kineski predsjednik Xi Jinping je također izjavio da će bolje upravljanje cyber-prostorom i pozitivna i zdrava cyber kultura biti dobra za sve. Čisti cyber-postor sa zdravom dinamikom je interes svih, dok zagađena i nezdrava cyber-sfera ne služi nikome, rekao je Xi.

Kina mora poboljšati upravljanje cyber-prostorom i raditi na osiguravanju sadržaja visoke kvalitete, s pozitivnim glasovima koji stvaraju zdravu i pozitivnu kulturu koja će biti snaga za dobrobit, rekao je predsjednik.

Zatražio je da cyber-prostor bude ispunjen pozitivnom energijom te da bude u skladu s državnom ideologijom, u nadi da će se stvoriti čisto i pravedno okruženje, prenosi CRI.