Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2016

Nadolazeća generacija lidera obiteljskih tvrtki ima velike ambicije

Nadolazeću generaciju rukovoditelja obiteljskih poduzeća čine dobro pripremljeni i samopouzdani pojedinci koji prije svega imaju velike ambicije za sebe i za svoja poduzeća...

88% želi učiniti nešto posebno s poduzećem. Ne žele ga samo povećati i ojačati, nego i proširiti na međunarodna tržišta, diverzificirati ga i modernizirati, navodi se u priopćenju.

Novo istraživanje PwC-a u sklopu kojeg se razgovaralo s 268 članova obitelji iz nadolazeće generacije iz 31 zemlje svijeta za koje je vjerojatno da će preuzeti upravljanje poduzećem pokazuje da njih 60 % želi proširiti poslovanje na nova geografska tržišta. Razmatraju nove ideje, nove proizvode te čak nove poslovne modele. Istraživanje Great expectations: The next generation of family business leaders istovremeno pokazuje da se pripadnici nadolazeće generacije suočavaju s više izazova kako u poduzeću, tako i u širem poslovnom kontekstu. PwC provodi međunarodno istraživanje obiteljskih poduzeća više od deset godina, a 2014. godine po prvi je puta u njega uključio i istraživanje rukovoditelja "na čekanju“. U tom smo istraživanju pitali pripadnike nadolazeće generacije o njihovim osobnim ambicijama, planovima za budućnost poduzeća i izazovima s kojima se suočavaju kao sinovi ili kćeri šefa.

Otkrili smo tri ključna "jaza" koja prijete uspješnom prijelazu s jedne generacije na drugu: generacijski jaz: sadašnja generacija nije uvijek uvjerena da su njihova djeca spremna i sposobna preuzeti posao; vrijednosni jaz: nadolazeća generacija smatra da moraju raditi više od drugih u poduzeću kako bi dokazali svoju vrijednost i komunikacijski jaz: obiteljska poduzeća moraju se nositi i s osobnim i profesionalnim odnosima što donosi mogućnost sukoba. Nakon dvije godine slika se znatno promijenila i to u pozitivnom smjeru. Poraslo je samopouzdanje pripadnika nadolazeće generacije, njihovi su se vidici proširili, a poboljšala se i priprema za preuzimanje ozbiljnijih uloga.

Primjerice, 70% steklo je korisno radno iskustvo izvan obiteljskog poduzeća i premostilo vrijednosni jaz prije nego što su se pridružili obiteljskom poduzeću. Ispitanici su rekli da ne žele biti samo "čuvari“: žele ostaviti svoj trag u poduzeću i ne boje se dovesti pomoć izvana da bi postigli svoje ciljeve. 69% zaposlilo bi iskusne menadžere izvan svoje obitelji koji bi pomogli modernizirati/profesionalizirati poslovanje, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram