Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2016

Male obiteljske tvrtke najžilaviji dio hrvatskog gospodarstva

Obiteljska su poduzeća najžilaviji dio domaćega gospodarstva, a koliko su važna, najbolje svjedoči podatak da zapošljavaju čak pola od ukupno zaposlenog stanovništva. I u krizi su se pokazala otpornima, a više od pola ih je još lani povećalo prihode...

Mikro-link je malo poduzeće po broju zaposlenika, ali je njihova uloga velika. Bez njihovih uređaja ne bi mogli komunicirati policajci, hitna pomoć ili vatrogasci. U sektoru bežičnih komunikacija prevladavaju muškarci, no na čelu ovog poduzeća su dvije sestre, koje nastavljaju očev posao. Sve je počelo još dok su sestre bile školarke.

Iako je kriza sva poduzeća, bez obzira na vlasništvo, pogodila jednako, pokazalo se da se obiteljske tvrtke brže oporavljaju. Odluke donose brzo, lakše se prilagođavaju novim prohtjevima tržišta. I zbog toga su obiteljske tvrtke korak ispred ostalih.

One su pogođene zato što su manje, često posluju na uskom, ograničenom tržištu, ali opet s druge strane imaju mogućnost brzog i fleksibilnog donošenja odluka, jer vlasništvo unutar obitelji i struktura odlučivanja nisu toliko formalni, smatra Zoran Zemlić, voditelj istraživanja "Europski barometar obiteljskih poduzeća".

Bilo da je riječ o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ili velikoj nacionalnoj tvrtki - u čijoj su upravi članovi obitelji, za obiteljski je biznis najveća opasnost, poslije krize, smjena generacija. Više od 16,5 tisuća poduzeća u Hrvatskoj u vlasništvu je generacije 55+.

Kada je netko vlasnik obiteljske tvrtke onda je najvažnija stvar koju u životu mora napraviti, mora pripremiti svog nasljednika na to da on jednog dana on preuzme, savjetuje Manuela Tašler iz Kluba obiteljskih tvrtki.

Veliki je to korak za tvrtku, ali i za obitelj. Iskustvo je pokazalo da prijenos vlasništva na iduću generaciju uspješno "preživi" tek svako treće poduzeće, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram