Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2016

Kineski stručnjaci razvijaju pustinjske robote za nadzor pješčanih oluja

Skupina stručnjaka iz sjeverozapadne Kine je razvila dva specijalizirana robota koji će bilježiti razinu pijeska i prašine povezanu s dezertifikacijom...

Roboti, jedan sa šest nogu i težine 8 kilograma, a drugi s kotačima i težine 80 kilograma, mogu mjeriti brzinu vjetra, tlak zraka, vlažnost, vibracije pijeska i erozije vjetra, rekao je Yang Zelin, član istraživačkog tima Sveučilišta Ningxia.

Roboti, koji su opremljeni solarnim panelima, kroiste mikrovalove kako bi slali podatke preko područja od 25 kilometara.

Mogu raditi jedan sat, rekao je Yang.

Podatke iz pustinje trenutačno prikupljaju uglavnom areheološke postaje, jer je prije bilo teško prikupljati podatke na terenu.

"Različiti senzori u robotima se nalaze samo 50 cm iznad tla, što nam omogućava dovoljno podataka.", rekao je Yang.

Roboti su rezultat suradničkih projekata između Sveučilišta Ningxia, Sveučilišta Šangaj Jiaotong, Sveučilšta Pennsylvania i Instituta za istraživanje i ineženjering okoliš hladnih i sušnih regija pri Kineskoj akademiji znanosti, prenosi CRI.

Ningxia, suha i udaljena regija na sjeverozapadu Kine, graniči s pustinjom Tengger, četvrtom po veličini u Kini, koja se prostire na 43 tisuće četvornih kilometara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram