Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2016

Proizvođač iPhonea preuzima japanski Sharp!

Japanski elektronički div Sharp, koji je zapao probleme, objavio je da je prihvatio ponudu za preuzimanje vrijednu 4,3 milijarde dolara od strane tajvanske multinacionalne tvrtke Foxconn...

Foxconn sastavlja većinu svjetskih iPhonea, a Sharp je jedna od najstarijih japanskih tehnoloških tvrtki, osnovana 1912. Riječ je o prvom stranom preuzimanje jedne japanske elektroničke tvrtke u tradicionalno zatvorenom tehnološkom sektoru, piše BBC.

Japanski dužnosnici nevoljko prihvaćaju strano vlasništvo nad Sharpom zbog posebne tehnologije display panela.

Iako je u posljednje vrijeme tvrtka zapala u dugove, Sharp je ostao lider u tehnologiji LCD monitora, što je bilo ključno za Foxconnovu odluku o preuzimanju.

Hon Hai, poznat i kao Foxconn Technology Group, proizvodi dijelove za Apple i druge globalne divove. Preuzeo je dvije trećine Sharpa, koji globalno zapošljava više od 50.000 ljudi.

Kompanija je 2012. bila na rubu da proglasi bankrota zbog velikih dugova i u posljednje četiri godine država ju je dva puta spašavala. Foxconn je 2012. prvi puta ponudio ulaganje u tvrtku, ali su pregovori propali.

Tehnološki stručnjaci smatraju da bi dvije kompanije na zajedničkoj globalnoj platformi mogle dobro funkcionirati.

"Sharp je jak u istraživanju i razvoju dok Foxconn zna kako pronaći put do tržišta, recimo Applea, a snažan je i u ostalim segmentima, poput proizvodnje. Zajedno mogu ići globalno", ocijenio je profesor tehnologije i bivši Sharpov inženjer Yukihiko Nakata.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram