Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2016

Ironija sudbine: Američki "trovači" sada sude njemačkom Volkswagenu

Ako ste ikada kupili toster „made in USA“ sigurno Vam je upalo u oči prilično debelo uputstvo za upotrebu. Na dvije stranice je objašnjeno kako stvarčica funkcionira, a ostatak knjižice opisuje što sve s tosterom ne smijete činiti. Ne stavljati ruke tamo gdje se stavlja kruh, ne stavljati u toster mačku, a ni psa. Takve stvari. Da to ne piše i da neka budala to ipak učini i tako ozlijedi sebe ili svoju mačku, proizvođač bi sigurno bio dužan platiti milijunsku odštetu i time vjerojatno propao, piše DW-ov Henrik Böhme..

No softverski prevaranti iz Volkswagena nisu u svojim kuhinjama imali tostere „made in USA“. Nema drugog objašnjenja za njihovu glupost. Ako je netko iz bilo kojeg razloga vjerovao da će se skandal oko manipulacije ispušnim plinovima nekako sleći uz par sitnih izvansudskih nagodbi, sad više nema mjesta takvim iluzijama. Pored 500 već postojećih tužbi privatnih osoba i istraga u brojnim saveznim državama SAD-a, sada je i američka vlada glavom i bradom podnijela civilnu tužbu protiv Volkswagena. I to – mora biti slučajno – baš pred početak važnog sajma automobila u Detroitu.

To je težak udarac za VW, optužbe su jake. Prijevara se tu pojavljuje tek u drugom planu. Mnogo je opasnija tvrdnja da se Volkswagen u dosadašnjem tijeku istrage nije pokazao dovoljno kooperativnim. Kao i opaska da je VW svojim automobilima povrijedio „zakone naše nacije o čistoći zraka“. Sjedinjene Države, jedan od najvećih zagađivača ovog planeta, predbacuju jednom europskom proizvođaču vozila da je sa 600.000 automobila tako zatrovao zrak te da je tko zna koliko ljudi od toga pomrlo? To kažu Amerikanci koji i dalje kupuju Fordov kamionet F-150, najbolje s motorom od 6,2 litre koji guta 15 litara benzina na sto kilometara? Može li ciničnije od toga?

Istina, dokazano je da ima mrtvih, gotovo stotinu – zato što je američki proizvođač General Motors prekasno povukao seriju vozila s neispravnom kontaktnom bravom. Ta je tvrtka prošle godine pristala platiti kaznu od 900 milijuna dolara, dodatni milijun za svaku žrtvu, kao i po 300.000 dolara obitelji svakog stradalog. Volkswagenu – tako barem tvrde pedantni računari – prijeti kazna od 37.000 dolara po automobilu, to bi ukupno bilo oko 22 milijarde dolara. Neki čak računaju strastvenije, pa kažu da bi kazna mogla iznositi 90 milijardi – što bi bio kraj Volkswagena. Možda se baš o tome i radi u Washingtonu. Jedan suparnik manje za domaću industriju.

Kad smo već kod industrije: uskoro će se Sjedinjene Države predstaviti kao zemlja-partner najvećeg sajma industrije na svijetu. On se svake godine održava u gradu Hannoveru u pokrajini Donjoj Saskoj. To je upravo njemačka pokrajina u kojoj je i Wolfsburg, sjedište Volkswagena. Predsjednik Obama je najavio da dolazi na sajam, pored njega će neizbježno sjediti pokoji visoki menadžer Volkswagena. Pikantno. Recimo ministar gospodarstva u Donjoj Saskoj, neki Olaf Lies, obnaša dužnost šefa nadzornog odbora tvrtke Deutsche Messe AG, tvrtke koja organizira industrijski sajam, ali je istovremeno u nadzornom odboru Volkswagena jer pokrajina drži 20 posto dionica. Možda se taj Lies dosjeti da baš i nije pametno što je SAD pozvan da bude „partner“ njemačke industrije.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram