Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2015

Osam hrvatskih IT tvrtki među 500 najbrže rastućih u EMEA regiji

Na prvom mjestu ljestvice 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki "Technology Fast 500TM“, koju Deloitte Global za EMEA regiju objavljuje već petnaest godina, našla se Catawiki, nizozemska aukcijska tvrtka koja posluje putem interneta (45.080% prosječnog rasta)...

Za njom slijede švedski iZettle AB (30.114% prosječnog rasta) i izraelski Zerto (24.088% prosječnog rasta). Gledano u cjelini, EMEA regija je ostvarila prosječan rast prihoda od 1.012 posto, a na ljestvici su se našle tvrtke iz preko 20 zemalja, navodi se u priopćenju. Uz tvrtku Serengeti, koja je, zauzevši 104. poziciju na ljestvici 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u EMEA regiji, ostvarila najbolji plasman među natjecateljima iz Hrvatske, na ljestvicu se ove godine plasiralo još sedam domaćih tvrtki.

Radi se o Nanobitu (120.), Integraciji od-do (189.), Sedmom odjelu (204.), Infinumu (254.), InfoCumulusu (393.), Acceleratiu (427.) i Degordianu (436.).

"Broj tvrtki iz Hrvatske na listi 500 najbrže rastućih u odnosu na prošlu godinu se udvostručio.“, navodi Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu savjetovanja te nastavlja "Osim toga, naše su tvrtke zauzele bolje pozicije nego prošle godine. Lani se na vodećoj poziciji među hrvatskim tvrtkama našao Infinum, zauzevši 142. mjesto, dok je ove godine vodeći Serengeti na 104. poziciji. Prosječan četverogodišnji rast koji su ostvarile hrvatske tvrtke u 2015. iznosio je 474%."

"Uvrštavanje u 500 najbrže rastućih u EMEA regiji doista je impresivno, no ovogodišnje stope rasta su osobito motivirajuće. Da bismo dodatno uskladili naše programe za regije EMEA, SAD i države Azije i Pacifika, rast se sada mjeri kroz razdoblje od četiri umjesto pet godina, što je dovelo do pada prosječne stope rasta sa 1.711 posto u 2014. godini na 1.012 posto u 2015. godini“, kazao je David Cobb, Deloitteov partner u Ujedinjenom Kraljevstvu zadužen za program 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u EMEA¬ regiji.

"No, neovisno o kraćem razdoblju, želio bih čestitati našem ukupnom pobjedniku Catawikiju, koji je unatoč tome uspio ostvariti impresivan rast od 45.080 posto. Rezultati pokazuju snagu i odlučnost tehnološkog sektora u cijeloj regiji, uz jasno ocrtavanje nekih od budućih vodećih poslovnih ljudi.“

Deloitte u sklopu programa "Technology Fast 500TM“ izrađuje godišnju ljestvicu najbrže rastućih tehnoloških tvrtki iz javnog i privatnog sektora. Ovogodišnji program doživio je nekoliko promjena u kriterijima kojima se nastoji uskladiti programe 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u trima regijama, Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), SAD-u i zemljama Azije i Pacifika (APAC). Rast prihoda sada se promatra kroz četverogodišnje umjesto petogodišnjeg razdoblja, a sektori su sada označeni kao softverski, hardverski, komunikacije, mediji, znanosti života i čista tehnologija.

Catawiki, osnovan 2008. godine, aukcijska je tvrtka koja posluje putem interneta i tjedno objavljuje više od 100 aukcija u 80 specijaliziranih kategorija među kojima su klasični automobili, kolekcionarske sličice i kolekcionarski predmeti iz filmske industrije. Catawiki je u proteklom četverogodišnjem razdoblju ostvario fenomenalan rast prihoda od 45.080 posto i specijalizirao se za praćenje 12 milijuna posjetitelja mjesečno, koji dolaze na njegove internetske stranice da bi globalno razmjenjivali kolekcionarske predmete.

Francuska opet dominira kao zemlja s najviše novih sudionika na ljestvici 500 najbrže rastućih, što je slučaj već petu godinu zaredom, a preostalih iz vodeće petorke dolazi otprilike iz istih zemalja kao i 2014. godine, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Nizozemska i Švedska. U pet odnosno deset vodećih našle su se dvije izraelske tvrtke koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tvrtke iz softverskog sektora zauzele su 52 posto ukupno uvrštenih u ovogodišnju ljestvicu 500 najbrže rastućih, a slijedi sektor medija s 18 posto. Popis zaokružuju tvrtke iz sektora komunikacija (10 posto), hardvera (10 posto), znanosti o životu (6 posto) i čiste tehnologije (4 posto), stoji u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram