Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2015

Otvoreno "Pioneers of the Balkans" startup natjecanje

Jučer je započelo finale natjecanja «Pioneers of the Balkans» – projekte su tijekom dana predstavila 24 tima, od ukupno više od 50 finalista koji se natječe za slavu i iznos od 250.000 €...

Svečanom ceremonijom otvaranja jučer je u Hypo Centru započelo atraktivno natjecanje za poduzetnike, startupove te inovativna srednja i mala poduzeća regije zapadnog Balkana – «Pioneers of the Balkans» koje je inicirala Grupa Svjetske Banke, a financira ga Europska komisija.

«Nikada nismo imali ovoliko kvalitetnih startupova na jednom mjestu na području Balkana», istaknuo je Aleksandar Tasev, direktor «Balkan Venture Foruma». Da se radi o iznimno važnoj manifestaciji naglasio je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Istaknuo je veliko zadovoljstvo činjenicom da u regiji raste startup scena kojoj ne nedostaje ambicija što pokazuje budućnost u ovom inovativnom području. Također naglasio je kako će Vlada raditi dalje na privlačenju investitora i podupirati startup zajednicu te svim natjecateljima zaželio sreću.

Od kolovoza ove godine organizatori su dali šansu čak 211 timova diljem Balkana da se predstave, kako bi na današnjoj pozornici okupili više od 50 najboljih koji se natječu u kategorijama «Business i produktivnost», «Lifestyle i zabava», «Life Science i Energija», «Okoliš», «Mobilnost i Prijevoz». Startupovi se natječu za investicije tri međunarodna investicijska fonda rizičnog kapitala (uvjetovanima detaljnom procjenom). Svaki je tim imao na raspolaganju samo tri minute kako bi za svoju ideju zainteresirao članove žiria tj. potencijalne investitore te četiri minute za odgovaranje na njihova, često škakljiva, pitanja.

Osim predstavljanja timova održane su i zanimljive panel diskusije s vodećim ljudima iz područja biznisa i investicija s aktualnim temama iz svijeta startup zajednice poput: «Kako ostvariti partnerstvo s poslovnim anđelima», «Zašto investirati u zapadni Balkan» , «Konkurentska prednost srednjeeuropskih i južnoeuropskih startupova» te mnoge druge.

Najveća startup konferencija u regiji na jednom je mjestu okupila oko 100 investitora i pružila jedinstvenu šansu poduzetnicima da predstave keativne, tržišno usmjerene ideje. «Od gotovo 600 prijavljenih timova različitih profila i nivoa razvoja, od ljudi koji imaju samo ideju, do tvrtki koje godinama uspješno posluju, biramo one s najboljom inovacijom i najvećim potencijalom. Ipak, svi će od ovog projekta imati određenu korist, pošto je oko 350 timova prošlo kroz neki vid treninga i priprema kako bi se pokazali u što boljem svjetlu. Kao organizatori želimo im pružiti mogućnost da uspostave suradnju s različitim tvrtkama i investitorima.», izjavio je Project Manager Pioneers of the Balkans, Janko Milunović.

50 najboljih timova koji se ova dva dana natječu u Zagrebu dobiveni su tijekom polufinala u Beogradu, a svoje poslovne ideje predstavljaju na pozornici pred međunarodnom publikom poslovnih anđela, investitora u rizični kapital, poslovnih lidera i predstavnika medija. Također, dodatnih 50 poduzetnika koji su dobili visoke ocjene 70 članova žirija u Beogradu pozvani su sudjelovati kao gosti konferencije. Najbolji timovi u finalu vjerojatno će nakon natjecanja privući ponude nekih od prisutnih investitora. Tri neovisna venture capital fonda – Speedinvest, J&T Ventures i Startlabs obvezali su se posebno za ovu priliku zajednički investirati minimalno 250.000 € u timove iz regije (uvjetovano detaljnom procjenom). Osim ova tri fonda, i ostali europski VC fondovi poput Point Nine Capitala i TechFoundersa, kao i 2 svjetska najpoznatija akcelerator programa - 500 Startups i Techstars – prisutni su na konferenciji.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram