Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2015

Startup Amodo je pobjednik ovogodišnjeg Zagreb Connecta

Jučer se na Zagreb Connect startup konferenciji okupilo gotovo 500 poduzetnika, investitora, međunarodnih start-up stručnjaka i startup timova koji su još jednom potvrdili veliki interes Hrvatske i šire regije za područje razvoja visokih tehnologija. U borbu za osvajanje 125 tisuća kuna uključilo se više od 70 startup timova od kojih je odabrano 15 finalista koji su se danas predstavili investitorima na glavnoj pozornici Zagreb Connect-a...

Pobjedu je odnio tim Amodo Connected Analytics - Driver Copilot je cloud rješenje koje povezuje vlasnike automobila i njihove automobile s radionicama za popravak automobila, osiguravajućim društvima, pružateljima usluga pomoći na cesti, te društvenom mrežom, na korist svih uključenih strana. Pobjednik je osvojio i posebnu nagradu šestomjesečnog sudjelovanja u Tech Leaders Capital-u, drugom najvećem inkubatoru u UK. Nagradu im je osobno uručio Francois Mazoudier, partner u Tech Leaders Capital-u.

Drugu nagradu osvojio je Smart Lumies - Smart Lumies je Lego i Nintendo u jednom, interaktivne obrazovne kocke za djecu koje donose internet u igračke, a treću nagradu osvojio je GamingBattleGround - Platforma za video igrače kojoj se mogu pridružiti i osmišljavati on-line turnire i pri tome zaraditi.

Nagradu Grada Zagreba osvojio je Tourgent - Softver za poslovno upravljanje za autobusne čarter tvrtke koji im pomaže da organiziraju resurse, komuniciraju i analiziraju profitabilnost.

Zagreb Connect je međunarodna startup konferencija koju već drugu godinu za redom organizira Grad Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Hrvatskoj, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Zagrebačkim velesajmom s ciljem predstavljanja poslovnih ideja potencijalnim investitorima, ulagačkim institucijama i poslovnim anđelima.

Ove godine, uz pitch natjecanje, sudionici su imali priliku upoznati se s načinima poslovanja u Hrvatskoj, kako odabrati odgovarajućeg ulagača i poslovnog anđela, kako okupiti uspješan startup tim, kako iz startup-a izgraditi milijun dolara vrijednu tvrtku te koje greške izbjeći prilikom komercijalizacije.

Kroz panele u kojima su sudjelovali međunarodni investitori i poduzetnici naglašeno je kako ne postoji univerzalno rješenje za sve startup-ove, bitno je obratiti pozornost na sve financijske mogućnosti koje pruža okolina i pronaći odgovarajući put za svoju ideju. Bitno je pritom osvijestiti da je odbijanje ili neuspjeh sastavni dio uspjeha. Svakom startup-u potrebna je prava ideja na pravom mjestu u pravo vrijeme, a to nije uvijek lako postići.

'Nije svaka ideja vrijedna ulaganja. Tu činjenicu osim startup-ova treba shvatiti i svaka organizacija koja sudjeluje u financiranju. Neki od najvećih svjetskih startup-ova rezultat su opetovanih odbijanja i neuspjeha, poruka je ne odustati već otkriti dobitnu kombinaciju u pravom trenutku. Zapamtite da investitori nisu samo financijske transakcije već partneri s kojima trebate graditi dugoročan odnos i suradnju, investitori vam mogu pružiti mnogo više od vrijednosti novca. Oni su uz vas tijekom cijelog procesa koji zapamtite nije sprint već jako dug maraton', izjavio je Francois Mazoudier, partner u Tech Leaders Capital-u.

Predstavnici žirija nisu imali nimalo lak zadatak budući su timovi pokazali zavidne prezentacijske vještine i odlične projekte.

'Ugodno sam iznenađen, mješovita je ekipa, odlične rasprave koje nisu klasične, a bitne su za ekosustav. Ključno je imati taj secret sauce, tajni sastojak, koji se sastoji od odličnog tima koji zna izvršiti ideju za koju je jako bitno da bude globalna od samog početka, primjenjiva i u EU i u svijetu. Timovi su prezentacijski dobri, a što se tiče business strane moraju poraditi na validaciji, moraju argumentirati za što su točno dobri i jasno prikazati i dokazati zašto', izjavio je predstavnik žirija Luka Sučić, ujedno i Hub:raum investitor.

Svoje zadovoljstvo uspjehom Zagreb Connect-a iznio je i Paulo Andrez iz Europskog udruženja poslovnih anđela (EBAN):

'Bio sam dio Zagreb Connecta prošle godine i raduje me vidjeti napredak u samo godinu dana. Kvaliteta startup-ova je vidljivo napredovala, a medijska pozornost impresivna je čak i kad govorimo o pozornosti izvan Republike Hrvatske. Ključno je da startup-ovi porade na suradnji sa potencijalnim klijentima prije obraćanja investitorima. Njihov je zadatak da pomno istraže tržište, preuzmu odgovornost, kontaktiraju potencijalne klijente, realiziraju prve narudžbe i nadajmo se zarade prve prihode.'

Zagreb Connect je još jednom potvrdio kako Hrvatska može postati startup nacija s ciljem održivog ekosistema u kojem ključnu ulogu trebaju imati međusobni odnosi kako start-upova,poslovnih anđela i rizičnog kapitala tako i državnih institucija Republike Hrvatske.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram