Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2015

Volkswagen: Očekuje li nas još afera iz njemačkog auto diva?

Udari munje u Volkswagenu (VW) su sve češći. Stalno na svjetlo dana izlaze nove nepravilnosti. Ali, šefovi moraju nešto sada i nešto konkretno poduzeti. Sada se moraju staviti sve karte na stol, smatra komentator DW-a Henrik Böhme...

Što će još izaći na vidjelo? Naravno da se moglo pretpostaviti kako će nakon prvih otkrića u skandalu s ispušnim plinovima kod najvećeg proizvođača automobila u Europi uslijediti i druge neugodnosti. I to sa svih strana. Iz SAD-a, gdje službe za zaštitu okoliša vjeruju da će se naći i nove nepravilnosti. S druge pak strane interne revizije i istrage savjetnika i odvjetnika angažiranih izvana iznose sve više pojedinosti na svjetlo dana. Da stvar bude gora, sada je i američka Služba za nadzor prometa tvornicu u Wolfsburgu uzela na nišan jer VW navodno nije propisno prenosio podatke o nezgodama.

Sve to zajedno čini jednu vrlo eksplozivnu smjesu. Ona neće novom šefu Matthiasu Mülleru odmah eksplodirati u lice, ali je već dovoljno mučno voditi koncern preko takvog minskog polja do vremena u kojima će ponovno biti bolje. A da se pritom još niti pouzdano ne zna jesu li osobe koje sada sjede na ključnim pozicijama "bez putra na glavi". Müller je, doduše, prije bio šef Porschea i time prilično daleko od manipulacija VW-ovih prevaranata. Ali, možda ipak dovoljno blizu da se ne može reći kako baš ništa nije znao? Isto važi i za Hans-Dietera Pötscha koji je nekada bio nadležan za financije koncerna i godinama djelovao u samom centru moći koncerna. On je od prije nekoliko tjedana predsjednik Nadzornog odbora VW-a, a time zapravo i glavni odgovorni za rasvjetljavanje cijele stvari. A što smo od njega čuli posljednjih tjedana? Skoro ništa, a i ono što je rekao bilo je grozno baš kao i rečenice koje je izrekao u očitovanju za javnost utorak, nakon što su u javnost izašle nove nepravilnosti: "Novo činjenično stanje trebalo bi biti poticaj za Nadzorni odbor da učini sve što je moguće..." Bla, bla, bla... E, sad je stvarno dosta!

Ili u Wolfsburgu još nisu shvatili da sjede na bombi, ili im je pak to jasno, ali pokušavaju spriječiti paniku među radnicima i na burzi. Na burzi im to, u svakom slučaju, nije uspjelo. Dionice VW-a su jučer drastično pale, a kraj te putanje se ne nazire. Je li odgovornima u Wolfsburgu uopće jasno što stoji na kocki? Izvjesno je svakako da će se njihovo nekorektno poslovanje odraziti na cjelokupnu njemačku industriju. Jer, VW je pored Siemensa najvažniji njemački koncern. Ali, kakva to mora biti močvara kada osim novih nepravilnosti iz koncerna nismo dobili ništa opipljivo?

Kada će javnost konačno saznati nešto više? Vlasnici VW-ovih vozila i dalje ne znaju kada i kako će moći vratiti svoja vozila. Samo je u jednoj od velikih njemačkih novina objavljena isprika koncerna u kojoj on moli da mu se i dalje vjeruje. Ali, od tada su prošla četiri tjedna. Je li to sve? Kada možemo pročitati da će biti potrebne tisuće različitih varijanti popravaka pogođenih automobila, zašto se onda šuti?

To zapravo pokazuje da se ovaj automobilski div na svom putu ka svjetskom vrhu oteo kontroli. Dobro je da je barem novi šef za početak zaustavio ovo ludilo. Ali, to nije dovoljno. Sada doista mora sve izaći na vidjelo i to što prije. Trebalo bi početi i s akcijom primanja natrag vozila, barem s prvom serijom. Ili s obeštećenjem VW-ovih kupaca. Nešto se mora napraviti, odaslati neki signal. Za očekivati je da će se koncern godinama boriti s posljedicama ove afere. Ali, svoje ozlovoljene mušterije ne bi smio pustiti da toliko dugo čekaju.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram