Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2015

HT bilježi rast prihoda i dobiti

Prvih devet mjeseci tekuće godine u Hrvatskom Telekomu obilježio je rast svih ključnih financijskih pokazatelja...

Prihodi HT-a u prvih devet mjeseci rasli su 1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 5,19 milijardi kuna. Nastavljen je i rast operativne dobiti (EBITDA prije jednokratnih stavki) na 2,1 milijardu kuna, odnosno povećanje od 1,5 % u odnosu na prošlu godinu. Zadržana je i visoka EBITDA marža od 40,1 %, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosila 39,9 %. Neto dobit u prvih devet mjeseci 2015. godine iznosi 730 milijuna kuna i veća je u odnosu na prošlu godinu za 2 %.

Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja, 2015. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježio je rast investicija. Ulaganja su u prvih devet mjeseci povećana za 18 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja godine HT će investirati više od milijardu i 300 milijuna kuna, što je za 25 % više u odnosu na 2014. godinu.

Tri ključna područja u koja su usmjerene investicije Hrvatskog Telekoma u prvih devet mjeseci 2015. godine su razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP transformacije.

U prvih devet mjeseci ostvarena je pokrivenost 4G mrežom za 59 % populacije. Investicije u proširivanje pokrivenosti 4G mrežom nastavljaju se i dalje, a plan je da će do kraja godine pokrivenost 4G pokretnom mrežom s brzinama do 150Mbit/s premašiti 60 % populacije.

Investicije su nastavljene i u nepokretnoj mreži, gdje je omogućen optički pristup za 135.881 kućanstava. Do kraja godine, u nepokretnoj mreži omogućit će se širokopojasni pristup brzinama s minimalno 30 Mbp/s za 50 % kućanstava.

Strateški program Horizont, pokrenut s ciljem povećanja efikasnosti i unaprjeđenja poslovanja, proširuje se na sva područja u HT-u i nastavlja transformaciju kompanije započetu 2014. godine. Rezultati prvog vala projekata već su vidljivi u obliku ostvarenih troškovnih ušteda, poboljšanog korisničkog iskustva, uvedenih relevantnih promjena u uslugama nepokretnih i pokretnih komunikacija i iskorištenosti tehnologije.

U narednih mjesec dana planira se da će u potpunosti biti završen opsežan proces IP transformacije – modernizacije fiksne telekomunikacijske mreže, u sklopu koje će fiksni telefonski priključci svih korisnika biti migrirani na IP (Internet protokol) tehnologiju. Do sada je migrirano 1.125.969 korisnika, odnosno 98 %. U projekt IP transformacije u proteklih 5 godina HT je uložio preko 400 milijuna kuna.

HT će biti treći telekom u Europskoj uniji koji će sve svoje korisnike i usluge prebaciti u all-IP mrežno okruženje.

Komentirajući rezultate za prvih devet mjeseci, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković istaknuo je:

„Iza nas je vrlo uspješan treći kvartal kojeg su obilježili i rast prihoda i rast profitabilnosti. Iznimno smo ponosni jer smo nakon šest godina uspjeli napraviti zaokret u poslovnim rezultatima, stabilizirani su svi ključni financijski pokazatelji te je dodatno potvrđen pozitivan trend iz prve polovice godine. I dalje smo usmjereni na povećanje investicija za razvoj infrastrukture, što nam omogućuje ponudu inovativnih proizvoda te najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu. Uspješan završetak IP transformacije koji Hrvatski Telekom smješta u sam vrh europskih telekoma još je jedna potvrda naše pozicije apsolutnog tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu.“

EXPORT TO PDF
Možda vas zanima i ovo

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram