Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2015

Sveučilište u Rijeci dobilo super računalo vrijedno 44 milijuna kuna

U sklopu projekta "Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci" stiglo je super računalo vrijedno 44 milijuna kuna. Kupljeno je novcem europskih strukturnih fondova...

Superračunalo stiglo je u rijeku iz Francuske. Riječ je o jedinom takvom računalu ne samo u Hrvatskoj, nego i u bližoj regiji. Naime, Sveučilište u Rijeci prvo se u Hrvatskoj odvažilo natjecati se za tako kompleksnu i skupu nabavu. Superračunalo se nalazi u TOP 500 svjetske rang liste.

Već danas je počela njegova instalacija, idući tjedan počet će testna faza, a u fukciji će biti za mjesec dana. Namjena mu je da se koristi najviše za tzv. bioinformatički dio. Ali, to mu nije konačni cilj nego korištenje i u svim drugim segmentima znanosti, ali i industrije.

Optimalno je za kalkulacije velikih modela, čime omogućuje dosad neviđenu primjenu. Zanimljivo je da se ovo superračunalo impozantne memorije, koje s najviše snage troši oko 108 kilovata, hladi toplom vodom.

A još je zanimljivije to da će upravo projekti koji će spojiti znanost i gospodarstvo omogućiti nova zapošljavanja, ali na temelju zarađenog novca, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram