Zatvori
EU superračunalo - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
25/01/2024

I hrvatski AI startupi dobit će pristup europskoj mreži moćnih superračunala

Europska komisija danas je predstavila ambiciozan paket mjera usmjerenih na podršku europskim start-up poduzećima i malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima) u razvoju pouzdane umjetne inteligencije, istovremeno poštujući temeljne vrijednosti i pravila Europske unije. Ove mjere uslijedile su nakon političkog dogovora iz prosinca 2023. o Aktu EU-a o umjetnoj inteligenciji, koji predstavlja prvi sveobuhvatan propis o umjetnoj inteligenciji na svijetu. Akt će podržati razvoj, uvođenje i prihvaćanje pouzdane umjetne inteligencije unutar EU-a.

U svom govoru o stanju Unije 2023., predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je novu inicijativu kojom će europska superračunala postati dostupna inovativnim start-up poduzećima u sektoru umjetne inteligencije kako bi podržala razvoj pouzdanih modela umjetne inteligencije. Današnjim paketom mjera, ova vizija postaje stvarnost, predstavljajući niz poticajnih mjera za podršku start-up poduzećima i inovacijama u području umjetne inteligencije. Među ključnim prijedlozima je omogućavanje start-up poduzećima u sektoru umjetne inteligencije i šire inovacijske zajednice povlašteni pristup europskim superračunalima.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba, istaknula je važnost pristupa računalnoj snazi za razvoj umjetne inteligencije, naglašavajući: "Za razvoj umjetne inteligencije potrebna je računalna snaga, i to mnogo nje. Stoga želimo MSP-ovima i start-up poduzećima omogućiti povlašteni pristup mreži europskih superračunala. Cilj su nam inovacije u području umjetne inteligencije i inovacije s pomoću umjetne inteligencije. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo u Europi uspostavili uspješan ekosustav umjetne inteligencije."

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: "Danas najavljujemo otvaranje tvornica umjetne inteligencije, u kojima se objedinjuju 'sirovine' za umjetnu inteligenciju: računalna snaga, podaci, algoritmi i talenti. One će služiti kao jedinstvena kontaktna točka za europska start-up poduzeća u tom području i omogućavati im da razvijaju najnaprednije modele umjetne inteligencije i njezine industrijske primjene. Europa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram