Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2015

Evo što europski povjerenik za digitalno gospodarstvo radi u Kini

Prvi posjet Günthera Oettingera, kao europskog povjerenika za digitalno gospodarstvo i društvo, Pekingu 28. rujna od velike je važnosti. Posjet prati kinesko-europski summit i prethodne sastanke na visokoj razini...

Kina je, u posljednjih deset godina, postala vodeći proizvođač digitalne opreme. Danas kineske tvrtke izvoze opremu visoke tehnologije diljem svijeta, donoseći zapošljavanje i prihode tisućama kineskih radnika. Budući da je Europska unija jedno od glavnih izvoznih tržišta ovim tvrtkama, dobar odnos s ključnim političarima unutar EU-a u ovom sektoru je izuzetno važan za Kinu, kojoj je cilj postati vodećim svjetskim inovatorom.

Glavni razlog Oetttingerovog posjeta je sudjelovanje u Dijalogu u gospodarstvu i trgovini na visokoj razini između EU-a i Kine, no istovremeno ovo je zlatna prilika za razgovare o bližoj suradnji s Kinom u brojnim strateškim područjima, kao što je sljedeća generacija mobilne komunikacije (5G), poznata i kao LTE, a koja je oko 1 000 puta brža od 4G.

Međutim, 5G još uvijek nije u potpunosti definirana. Cilj je pružiti vezu svugdje i u svako vrijeme. Ne radi se o pukom poboljšanju trenutačne mobilne tehnologije, koja bi omogućila brže pametne telefone i tablete. Ona je više od toga. 5G bit će globalni industrijski standard za mnoge tehnologije koje će ispunjavati našu svakodnevnicu u širom spektru područja: internet stvari. To će biti početak "digitalne transformacije" našeg života. Sve ima potencijal povezivanja - na primjer, povezani automobili mogu automatski samostalno poslati naredbu za kočenje u slučaju nesreće.

Postavlja se pitanje, hoće li Kina imati koristi od bliže suradnje s Europom u pogledu 5G tehnologije? Tvrtke koje proizvode opremu visoke tehnologije za automobile, vlakove, centralno grijanje i sustave klimatizacije, hladnjake, liftove i slične proizvode, imat će bezbrojne mogućnosti za rast. Kina ima stručnost i radnu snagu da zauzme vodeću poziciju u ovim novim proizvodima i aplikacijama nove visoke tehnologije.

No, industrija treba viziju o pravom trenutku operativnog pokretanja 5G. Tvrtke koje proizvode automobile, hladnjake i druge proizvode kupit će ovu tehnologiju i uključiti u svoje konačne proizvode tek kada ona postane stvarnost. Ovo je trenutak u kojem Oettinger i direktor za internetsku sigurnost Lu Wei igraju ključnu ulogu. We je (na summitu Kina-EU) zatražio od obje strane da finaliziraju što je prije moguće stratešku suradnju na 5G slijedom sporazuma o velikim podacima i suradnji na Industriji 4.0/Internet Plus.

Postoje tri prioritetna područja koja pozivaju na djelovanje. Prvo, spektar. 5G će zahtijevati mješavinu različitog spektra frekvencija, od sub 1 GHz spektra sve do 40 GHz pa čak i 80 GHz. Ako povezani automobili budu koristili različite frekvencije u Europi i Kini, doći će do pada na gospodarskoj ljestvici za proizvodnju potrebne opreme te će se zakomplicirati izvoz.

Drugo, pravo vrijeme. Oettinger i Europska komisija stavljaju dodatne napore u osiguravanje razvoja globalnih standarda i koncepta upravljanja spektra za 5G u pravo vrijeme. Kina je u mogućnost podržati ovaj potez, otključati ogromne poslovne mogućnost "Interneta stvari".

Treće, standardi. Samo globalni standardi mogu osigurati potpunu međuoperativnost spojenih uređaja i komunikacijskih mreža. Kina i EU mogu iskoristiti svoje jedinstvene tehnološke i tržišne snage te zajednički uspostaviti jednu veliku stratešku prisutnost u budućnosti 5G mobilnog tržišta na globalnoj razini.

Svijest unutar industrije o svim ovim mogućnostima mora se podignuti.

No, put do ostvarenja 5G tehnologije može biti dugačak. Na primjer, pristup novim aplikacija može se spriječiti, odgoditi ili postati skuplji kao posljednica rata zaštite patenata, baš kao što smo imali prilike svjedočiti razvoju događaja s 3G tehnologijom. Zajednička politička inicijativa iz Kine i EU-a bila bi od velike koristi za pojašnjavanje primjene pravila intelektualnog vlasništva u ovoj domeni koju ionako karakteriziraju brza inovativnost, bez obzira na to hoće li se nove aplikacije nužno graditi na već postojećim elementima ili onima s već postojećim patentima.

Izvor: CRI

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram