Zatvori
Poslovni Puls
25/09/2015

Volkswagenu prijeti novi veliki skandal?

Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt tvrdi kako je Volkswagen potvrdio da je i u Europi korišten lažni test emisija štetnih plinova te da je najpoznatija njemačka kompanija za proizvodnju automobila lažirala rezultate i na europskom teritoriju, kao što je to činila u SAD-u, javlja BBC. Također kaže kako trenutno ne zna koliko je od 11 milijuna takvih automobila trenutno u Europi te dodaje da će se i automobili drugih proizvođača provjeravati...

Podsjetimo, skandal se otkrio u petak, kada je tvrtka priznala da je softverskim putem u Americi lažirala rezultate na ispitivanjima emisija štetnih plinova u automobilima koji voze na dizel.

Dobrindt kaže da je njemu dana informacija da su vozila s 1.6 i 2.0 dizelovim motorima pogođenima takvim manipulacijama.

U SAD-u su u modele Jetta, Beettle, Passat i Golf te Audijev A3 od 2009. do 2015. godine  ugrađeni uređaji koji su dali lažne rezultate kod ispitivanja emisije plinova. Automobili na dizel u mnogo se većoj mjeri voze u Europi nego u SAD-u.

Dobrindt je rekao da se bez obzira na Volkswagenovo priznanje istraga neće fokusirati isključivo na njihove automobile već da će se testirati i automobili drugih proizvođača.

Vrijednost Volkswagena od izbijanja afere pala je za 30 posto,dok su dionice BMW-a izgubile 10 posto na vrijednosti otkad se doznalo da su i drugi proizvođači automobila koristili lažne testove. BMW je izdao priopćenje za javnost u kojem poriču da su varali na testiranjima.

Volkswagen je za potrebe sanacije štete od skandala s lažiranim emisijskim testovima odvojio 6.5 milijardi eura, no mogući penali koje će morati platiti mogli bi prema nekim izračunima iznositi i do 18 milijardi eura.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram