Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2015

U petak se u Berlinu otvara najveći sajam potrošačke elektronike

U Berlinu u petak počinje IFA, najveći europski sajam potrošačke elektronike. Bit će tu svega: od najnovijih televizora preko "pametnih" telefona do kućanskih aparata. Sve savršenije nego prošle godine...

Bez njih je najveći europski sajam potrošačke elektronike IFA nezamisliv: ogromni televizijski ekrani koji iz godine u godinu daju sve oštriju sliku sve boljih boja i koji su u međuvremenu dosegnuli veličine koje polako više ne "stanu" u dnevni boravak uobičajenih dimenzija. I ove će godine izlagači u Berlinu pokazati svoje najnovije modele s tankim ekranom. No oni su zabrinuti.

Jer, kao i kod uređaja za kućno kino i kamere, ni u ovom segmentu poslovi ne idu baš najbolje. "Prva polovica 2015. je bila lošija nego što smo predvidjeli, u svakom slučaju za klasičnu zabavnu elektroniku", kaže Hans-Joachim Kamp, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke gfu consumer und Home-Electronics, koja organizira IFA-u. "Znali smo da nećemo imati svjetsko nogometno prvenstvo, ali ipak nismo predvidjeli minus od 9,3 posto."

Samo prodaja televizora s tankim ekranom pala je za 16,5 posto, promet je iznosio još samo 1,8 milijardi eura. Televizor je još uvijek najviše korišteni uređaj zabavne elektronike, no mobilni uređaji su sve traženiji. No i laptopi i tableti se sve manje traže zbog pametnih telefona.

Branša u ovoj godini računa s padom prometa od jedan posto. Ali i to samo ako će posao oko Božića dobro ići. IFA je sajam na kojem se naručuje roba. Prošle godine je u Berlinu naručeno robe u vrijednosti od 4,25 milijardi eura. Koliko su Nijemci spremni potrošiti, što žele kupiti idućih mjeseci, što će poklanjati za Božić? To su pitanja oko kojih se sve vrti na ovom sajmu tehnike.

"IFA se održava u stvarno idealnom trenutku", kaže Hans-Joachim Kamp i dodaje da svatko zna da se glavni posao obavlja u trećem i četvrtom tromjesečju godine. "Tada su potrošači skloniji robi visoke kvalitete." Na IFA-i su zastupljeni svi najvažniji proizvođači. "Tko nije na sajmu, to će osjetiti kod svog udjela na tržištu."

Ove godine je na sajmu zastupljeno više od 1.500 izlagača. Izložbeni prostori su popunjeni do zadnjeg mjesta. I proizvođači kompjutora, koji su prije radije odlazili na kompjutorski sajam CEBIT, sada dolaze u Berlin. Inače, IFA više nije sajam u skladu sa svojom kraticom "Internationale Funkausstellung" (Međunarodni sajam radio i komunikacijske tehnologije), nego ta tri slova sada predstavljaju samostalni pojam, uz dodatak "Consumer Electronics Unlimited". Bezgranična je prije svega umreženost uređaja - više ništa ne funkcionira bez Interneta. Samo još 18 posto svih uređaja ne može komunicirati međusobno i s Internetom.

I filmovi i glazba sve češće dolaze iz Interneta, ponuđači glazbe iz mreže zabilježili su plus od 60 posto.

No na IFA-i se ove godine neće moći vidjeti ništa stvarno novo, u prvom redu se radi o tome da se prošlogodišnji trendovi predstave u usavršenom obliku.

Najvažniji proizvod je pametni telefon. Bez njega više ništa nije moguće. To se odražava i kod prodaje. Ove godine je područje telefonske komunikacije u poslovnim rezultatima premašilo klasičnu zabavnu elektroniku. U prvoj polovici ove godine u Njemačkoj je prodano više od 11 milijuna mobilnih telefona, do kraja godine ta bi brojka trebala narasti na 25 milijuna. Pametni telefoni su nadopunjeni prijenosnim kompjutorskim sustavima, među kojima su i satovi za fitness. "To nije obična novotarija, nego je onaj tko ga ima i koristi s njime zadovoljan", kaže Hans-Joachim Kamp. "Prije godinu dana nismo smatrali da je to moguće, ali ove godine je već prodano 1,6 milijuna tih satova."

Dobar dio izložbenog prostora popunjava i bijela tehnika, dakle perilice rublja, hladnjaci i sve ono što treba jednom domaćinstvu. Veliku ulogu igra štednja energije. Svaki treći Nijemac danas je spreman zamijeniti svoj stari uređaj novim koji manje troši. Naravno, i sve više kućanskih aparata je priključeno na Internet. Modernim domaćinstvom se upravlja putem aplikacija i pametnih telefona, a sposobni robot za usisavanje brine se za čistoću i kada nikoga nema kod kuće.

Jedino što Nijemce stvarno brine je sigurnost podataka u mreži. I tu su hitno potrebna uvjerljiva rješenja.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram