Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2015

Lanci restorana brze prehrane u Kini digitalizacijom privlače kupce

McDonald's, najveći svjetski lanac restorana brze prehrane, ponudio je šangajskim gostima mogućnost da stvore vlastiti hamburger dodirom na ekran...

Tvrtka je krajem lipnja pokrenula kampanju "Stvori svoj okus" da bi omogućila kupcima da odaberu sastojke svog hamburgera pomoću kioska za samoposluživanje.

Iako je obrok prema vlastitim željama skuplji nego McDonald'sov uobičajeni set, privukao je mnoge kupce koji su ga počeli isprobavati.

"Jako je zabavno i ne možete ga dobiti nigdje drugdje. Ovdje mogu odabrati između velikog broja sastojaka i izostaviti one koje mi se ne sviđaju. Mislim da je cool i drugačije."

S druge strane, KFC se udružio s kineskim gigantom online trgovine Alibabom da bi omogućio gostima u Pekingu, Šangaju i pokrajini Zhejiang plaćanje svojih oboka preko mobilne aplikacije Alipay.

Mnogi potrošači vjeruju da će nova usluga omogućiti više pogodnosti njihovim posjetama KFC restoranima.

"Ponekad nemam dovoljno gotovine sa sobom kad kupujem, pa pitam da li trgovina prihvaća mobilno plaćanje preko Alipaya. Ako trgovina prihvaća to utječe na moju odluku o tome koju ću trgovinu posjetiti jer je zgodnije ako prihvaća."

Mnogi smatraju da su ovakve digitalne usluge najnoviji potez lanaca brze hrane u poticanju slabije prodaje u Kini.

Hao Fangfang, viša analitičarka tvrtke iResearch, kaže da je promjena u željama kupaca u trgovini brzom hranom glavni razlog smanjenja prodaje.

"U desetljeću nakon 2000. često se u obrascima ponašanja javne potrošnje nailazilo na mentalitet stada. No oni rođeni nakon 1985. ili čak 1990. traže individualnost, jedinstvenost i žele biti drugačiji. To je razlog zašto nekoć masovno popularni lanci brze hrane gube tlo pod nogama kraj onih koji nude posebne usluge, kao što su tematski restorani."

Također upozorava da same digitalne usluge nisu dovoljne da im pomognu vratiti rast.

Osim izlaženja u susret potrebama kupaca, potrebne su poslovne odluke i bolje upravljanje.

S više od 130 000 offline poslovnih subjekata diljem Kine koji prihvaćaju mobilna plaćanja Alipayem, digitalizacija postaje veliki trend u kineskom sektoru maloprodaje, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram