Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2015

Završeno četvrto izdanje splitske Shift konferencije

U petak 12. lipnja u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu službeno je zatvorena Shift konferencija te su uručene nagrade pobjednicima Shift Challengea. U ceremoniji dodjele nagrada sudjelovali direktor za poslovanje s obrtnicima i malim poduzetnicima Splitske banke Tomislav Aljinović, pročelnica Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove grada Splita Ela Žižić te župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja...

Vrhunac ceremonije zatvaranja konferencije bilo je proglašenje pobjedničkih startupova koji su svojim trominutnim izlaganjem uspjeli zainteresirati žiri i publiku za svoj proizvod te time ući u konkurenciju za glavne nagrade.

Nakon vijećanja stručni žiri je odlučio da prvo mjesto i nagrada od deset tisuća dolara zasluženo ide startupu Tourgent koji je razvio cloud uslugu koja autobusnim prijevoznicima i turističkim agencijama omogućuje da prate što se događa s njihovim turama, vozačima, vodičima i vozilima. Kroz Tourgent je olakšana komunikacija svih uključenih u organizaciju tura te praćenje troškova i profita.

Na drugom mjestu našao se startup Enigmedia koji nudi rješenja koja omogućuju uštedu od 95% u CPU potrošnji, održavajući sigurnost na 252 bita uz 50% bandwidtha. Treće je mjesto pripalo startupu MyBeeLine, aplikaciji fokusiranoj na ranu detekciju i prevenciju bolesti i općenitu zaštitu pčela.

Važno je za napomenuti kako je ovo treća godina zaredom da pobjeda u Shift Challengeu zasluženo ide hrvatskom startupu. Trijumf domaćih timova i snažna potpora državnih institucija znak su da su Split, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska na putu prema razvoju snažnog i konkurentnog startup eko-sustava.

Drugog dana Shift konferencije slušali smo zanimljiva predavanja. Des Traynor iz Intercoma podučio nas je na koji način razviti strategiju razvoja projekta u svijetu startupa, a Tom Preston-Werner objasnio nam je kako je GitHub, najpopularniji open source alat za developere na svijetu, izgradio vojsku vjernih sljedbenika i korisnika. Tomova supruga Theresa idejna je pokretačica startupa Codestarter koji je ujedno i neprofitna organizacija, što je prilično netipično, a u svom se predavanju osvrnula na to kako podizanje svijesti o određenom problemu može uvelike doprinijeti pronalasku njegovog rješenja.

Allan Grant, suosnivač online tržišta rada Hired.com, najbrže rastuće tvrtke u domeni zapošljavanja, sudionicima konferencije ispričao je na koji je način „posve slučajno“ pokrenuo spomenuti servis te kako ga je učinio toliko jedinstvenim i traženim da je od 2012. Godine tvrtka prikupila više od 30 milijuna investicija.

Kako izgleda cijeli put od začetka startupa do njegovog izlaska na burzu opisao nam je Marcus Segal koji je posljednjih šest godina bio “bog i batina” u Zyngi, a uživali smo i u prezentaciji europskom urednika portala Mashable Stanom Schroderom, predstavnikom investicijskog fonda Venrock Aaronom Whiteom te predstavnikom akceleratora Y Combinator, Qasar Younisom.

Kroz dva konferencijska dana Shift konferenciju shodno očekivanjima posjetilo je više od 1100 sudionika koji su imali prilike poslušati 18 kvalitetnih predavanja eminentnih stručnjaka i 24 prezentacije nekih od najperspektivnijih startupova, družiti se s istaknutim pripadnicima svjetske startup scene. To je i više nego dovoljna pozivnica da nam se pridružite na idućem izdanju najvećeg startup događaja u jugoistočnoj Europi, poručuju organizatori.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram