Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2015

Facebook gubi korisnike u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj

Posljednje istraživanje provedeno od strane GlobalWebIndexa potvrdilo je da broj aktivnih korisnika Facebooka, najraširenije društvene mreže u Hrvatskoj, u svijetu opada...

Istraživanje je pokazalo da je tijekom 2014. godine Facebook ostao na vrhu kada se radi o broju korisnika i popularnosti među prosječnim internet surferima, međutim broj aktivnih korisnika Facebooka u padu je za čitavih 9% u odnosu na prošlu godinu, a s njim je pao i Facebookov tzv. "X-faktor" među mlađom populacijom. To konkretno znači da je među tinejdžerima Facebook tek na trećem mjestu po cool faktoru (tek 14% glasova), iza YouTubea (22%) i Instagrama (16%).

Korisnici društvenih mreža u dobi od 16 do 19 godina najviše koriste YouTube, Instagram, Twitter i Snapchat. Među njima, GWI istraživanje posebnu pozornost posvećuje Snapchatu, koji je među tinejdžerima u SAD-u daleko popularniji i od Facebook Messengera i od WhatsAppa. O njegovoj popularnosti među mlađim korisnicima interneta govori i zaključak istraživanja da će mladi čak 3,5 puta vjerojatnije koristiti Snapchat u odnosu na prosječnog korisnika interneta.

Prema GWI istraživanju, od prosječnih 5.39 društvenih mreža na kojima imamo otvorene profile, aktivno koristimo nešto manje od tri platforme, a na njih dnevno utrošimo čak jedan sat i 40 minuta.

Svoje dragocjeno vrijeme u sve većem omjeru usmjeravamo na mobilne uređaje. Od dana provedenog na internetu, preko četvrtine otpada na surfanje putem smartphonea ili tableta. Surfajući internetom putem nekog mobilnog uređaja dnevno utrošimo gotovo dva sata.

Nataša Blagojević, voditeljica Odjela za upravljanje sadržajem i društvenim mrežama u agenciji Proximity Zagreb, povodom objave rezultata GWI istraživanja izjavila je:

"Temeljem ovog istraživanja, iako u njega nisu uključeni korisnici iz Hrvatske i susjednih nam zemalja, te osluškujući lokalna tržišta, sa sigurnošću možemo reći da se ovi trendovi dijelom već mogu primijetiti i kod nas. Uskoro će se i osjetiti u značajnijoj mjeri. Zato posebnu pažnju posvećujemo kreiranju i prilagodbi foto i video sadržaja za različite društvene mreže i platforme, osobito mobilne gdje je ključno ne samo prilagoditi se korisniku kroz responzivni dizajn ili mobilne inačice stranica, već i kreirajući sadržaj koji je optimiziran za mobilne korisnike."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram