Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2015

HT bilježi dramatičan pad profitabilnosti

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porast prihoda za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit pala 24 posto, objavila je u četvrtak ta kompanija, istaknuvši i da je povećala investicije...

Ako se isključi doprinos Optima Telekoma, prihodi HT Grupe manji su za 4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje pada prihoda.

Uz pozitivne trendove u prihodima, nastavljena je i stabilizacija dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA). Unatoč povećanim troškovima zbog transformacijskih aktivnosti i nepovoljnog gospodarskog okruženja, EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 622 milijuna kuna, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju lani. EBITDA marža bila je 38,4 posto, stoji u izvješću HT-a.

Neto dobit, nakon nekontrolirajućih udjela, u prvom kvartalu iznosila je 151 milijun kuna, što je 24 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Prvi kvartal tekuće godine u HT-u obilježio je početak velikog investicijskog ciklusa. Kako ističu iz kompanije, planirane investicije za 2015. godinu premašuju 1,3 milijarde kuna, što je povećanje za više od 25 posto u odnosu na 2014.

Pritom su ulaganja u prvom kvartalu povećana 34,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 253 milijuna kuna, te su usmjerena prvenstveno na daljnji razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje raspoloživosti i kapaciteta za širokopojasni pristup te završetak IP transformacije.

"Početak godine u Hrvatskom Telekomu obilježili su stabilni financijski rezultati, nastavak transformacije kompanije i pokretanje investicijskog ciklusa. Investicije smo povećali 34,5 posto i usmjerili ih prije svega na razvoj infrastrukture za brzi internet. Učvršćujemo poziciju lidera u tehnologiji", kazao je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković u komentaru poslovnih rezultata.

Jučer je Glavna skupština HT-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o isplati dividende od 7 kuna po dionici. Prihvaćen je i prijedlog Uprave o povećanju temeljnog kapitala HT-a za 940 milijuna kuna iz prošlogodišnje neto dobiti, koja je iznosila 1,13 milijardi kuna. Dio neto dobiti od 34,7 milijuna kuna, pak, rasporedit će se u zakonske rezerve, a 155,9 milijuna kuna u zadržanu dobit.

Dividenda od 7 kuna po dionici dioničarima će se isplatiti iz zadržane dobiti iz 2009. godine, i to u ukupnom iznosu od 573,19 milijuna kuna. Dividenda će se dioničarima HT-a, kojih je ukupno 188.027, isplatiti 25. svibnja, a na nju imaju pravo svi koji su kao vlasnici dionica upisani u depozitarij SKKD-a na dan 11. svibnja

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram