Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2015

Angela Merkel zabrinuta jer HT više neće imati monopol u Hrvatskoj

Objedinjavanje i izgradnja informatičke infrastrukture pod upravljanjem državne tvrtke Odašiljači i veze, čime se ugrožava faktičan monopol Hrvatskog telekoma, bila je, doznajemo iz diplomatskih izvora, ključna primjedba njemačke kancelarke Angele Merkel iznijeta u njezinom prošlotjednom razgovoru s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović...

Doznajemo se da je njemačka strana naglasila zainteresiranost svojeg gospodarstva za jači angažman u Hrvatskoj, posebno u području informatičke tehnologije i širokopojasnog interneta, piše Novi list.

Ali, uz isticanje nužnosti poboljšanja pravne sigurnosti i transparentnosti natječaja, kancelarka je upozorila na problem koji u Hrvatskoj ima tvrtka kćer Deutsche Telekoma (HT), zbog toga što država gradi paralelnu telekomunikacijsku mrežu, pa se HT na određeni način ograničava u poslovanju.

Cilj vladine akcije je izgraditi mrežu koja će u svakom dijelu Hrvatske biti jednako kvalitetna kad je u pitanju pristup brzom internetu. To znači ulazak konkurencije na tržište koje je dotada držao HT, koji svoju mrežu iznajmljuje ostalim operaterima.

Predsjednica Republike po povratku u Hrvatsku otkrila je u intervju za Media servis da joj je Angela Merkel »spomenula konkretne slučajeve u kojima se tvrtke koje su u njemačkom vlasništvu susreću u Hrvatskoj, kad je riječ o porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim zaprekama«.

Ured predsjednice jučer smo stoga pitali je točno da je glavna primjedba njemačke kancelarke bila upravo usmjerena na gradnju državne informatičke infrastrukture i stvaranje konkurencije HT-u, te kakva je bila rekacija predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Njezin glasnogovornik Luka Đurić rekao je da je prava adresa za to pitanje predsjednik Vlade, jer »kancelarka zna koje su ovlasti hrvatske predsjednice i sigurno je o tom pitanju prethodno razgovarala i s hrvatskim premijerom«.

Na inzistriranje da nam objasni kako je na to reagirala predsjednica, Đurić je odgovorio da ona »dobro zna koje su njezine ustavne ovlasti i ne bavi se informatičkom infrastrukturom«.

Zanimljivo, dva sata kasnije, Kolinda Grabar-Kitarović je, gostujući na Hrvatskom radiju, izjavila da je »potpuno usredotočena na gospodarstvo i socijalnu politiku«, piše Novi list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram