Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2015

Što hrvatski startupi mogu naučiti od svojih izraelskih kolega

Više od 60 predstavnika hrvatskih i izraelskih tvrtki sudjelovalo je u poslovnim razgovorima na prvom Danu izraelskih inovacija kojeg su organizirali Zagrebački inkubator poduzetništva ZIP, uz potporu Veleposlanslanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Hrvatska gospodarska komora...

Agilnost nekog sektora može se mjeriti brojem startupova i brzinom njihova uspjeha, a u obje te kategorije u Hrvatskoj vodi informatički sektor, unatoč činjenici da je najveći broj poslovnih subjekata u Hrvatskoj registriran za trgovinu, istaknuo je otvarajući skup potpredsjednik HGK Josip Zaher. „Iako je država prepoznala IT sektor kao jednoga od pokretača gospodarstva u nedavno donijetoj gospodarskoj strategiji, činjenica je da su glavni zamašnjak i dalje isključivo privatne inicijative. Zahvaljujući njima, prvenstveno osnivačima Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, koji ulažu svoja sredstva, vrijeme i iskustvo u napredak startupa, došlo je do svjetskog uspjeha nekih od hrvatskih novoosnovanih tvrtki, poput Farmerona i Agrivija, Teddyja The Guardiana, PhotoMatha i PhotoPaya“, istaknuo je Zaher.

Potpredsjednik Komore je izrazio uvjerenje da će ovaj posjet izraelskih poduzetnika doprinijeti tome da i Hrvatska, kao država, na efikasan način počne podupirati svoje startupe, klice vrhunskog tehnološkog napretka. „To prepoznajemo i mi u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Zato najavljujemo inicijativu prema javnoj upravi za osnivanje inkubatora diljem Hrvatske i osiguravanje novca za njihovo funkcioniranje. Takvi bi inkubatori svima u RH pružili mogućnost da pokrenu svoj posao. Jednako tako apeliramo na osnivanje fondova rizičnoga kapitala kojih u RH nema, a potrebni su hrvatskim startupima za uzlet“, zaključio je Zaher.

Idućeg mjeseca Izrael i njegovih 8 milijuna stanovnika slavi svoju 67 godišnjicu nezavisnosti, istaknula je izraelska konzulica u Hrvatskoj Irit Shneor. „Naša zemlja ima oko četiri do pet tisuća startupova pa je prema tom broju druga regija u svijetu, odmah iza Silicijske doline. U prošloj godini uložili smo 15 milijuna dolara u stvaranje novih tvrtki, a njih je čak 18 izašlo na burzu i skupilo 9,8 milijuna dolara investiciju. Vjerujem da će ovaj poslovni susret hrvatskih i izraelskih tvrtki donijeti dugoročnu i plodonosnu suradnju, a mi u konzulatu ćemo učiniti sve kako bi pri tome pomogli“, naglasila je Irit Shneor .

Zagrebački inkubator poduzetništva je osnovan kako bi pomagao kompanijama da rastu, pronađu partnere, investitore i tržište za svoje proizvode, kazao je Saša Cvetojević, jedan od njegovih osnivača. „Upravo zato smo organizirali ovaj događaj kako bi izraelske tvtke došle u kod nas i predstavile ono što nude, a na nama je da pronađemo način kako možemo sudjelovati u tome. Nadam se da ćemo uskoro organizirati sličan događaj u Izraelu gdje će naše tvrtke predstaviti što mogu ponuditi tamošnjem tržištu i kompanijama“, najavio je Cvetojević.

Predstavnici renomiranih hrvatskih i izraelskih ICT tvrtki nastavili su razgovore jedan na jedan gdje su raspravljali o mogućnostima poslovne suradnje.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram