Zatvori
Poslovni Puls
09/03/2015

Mljećanima najveći poticaji za električne automobile u Europi

„Projekti energetske učinkovitosti prepoznati su kao najučinkovitiji način borbe s posljedicama klimatskih promjena i dio su programa Vlade kroz koje zemlju guramo naprijed. Zato smo za projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu, prometu, turističkom i proizvodnom sektoru ove godine osigurali 600 milijuna kuna poticaja iz Fonda a kroz njih se pomaže svima, mladima i starijima, zaposlenima i nezaposlenima, obiteljima i samcima da poboljšamo kvalitetu života i standard i kao društvo idemo naprijed u zemlji koja ide naprijed. Pored toga projekt 'Mljet – prvi zeleni otok na svijetu' u kojem osim Ministarstva i Fonda sudjeluje i Nacionalni park Mljet a kroz koji će se stanovnicima Mljeta omogućiti 105.000 kuna državnih poticaja za kupnju električnog automobila dio je naših nastojanja za održivi razvoj svih dijelove Hrvatske.“ – izjavio je danas na Mljetu pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović na predstavljanju projekta 'Mljet – prvi zeleni otok na svijetu'...

U sklopu tog projekta, na iznos koji dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iznosi do 70.000 kuna za subvenciju kupnje električnog vozila, NP Mljet dodat će 35.000 kuna. Time će stanovnici Mljeta moći nabaviti novi električni auto uz državni poticaj od 105.000 kuna. Pravo na korištenje bespovratnih sredstava NP-a Mljet imat će građani kojima je odobreno sufinanciranje nabave električnih vozila od strane Fonda u sklopu projekta „Vozim ekonomično“ i koji imaju stalno prebivalište na području Općine Mljet.

„Građani i tvrtke već se danas mogu javiti i ostvariti poticaje na kupnju električnih i hibridnih vozila u sklopu projekta subvencioniranja kupnje ekološki prihvatljivijih vozila. Ove smo godine uveli poticaje i za električne skutere, motocikle i četverocikle a očekujemo velik interes kao što je to bilo i prošle godine. Uz uštede koje su uz poticaje još i veće, jedan od razloga za to je i jednostavna procedura u samo nekoliko koraka", istaknuo je na predstavljanju projekta na Mljetu direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sven Müller.

U 2015. Fond je osigurao14 milijuna kuna za subvencioniranje ekološki prihvatljivijih vozila, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno 40% ukupne cijene vozila. Tako će se dodjeljivati do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila, do 30.000 kuna za hibridna vozila te od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle. Lani je Fond građanima i tvrtkama odobrio 15,5 milijuna kuna poticaja a u ugovorenom roku od šest mjeseci odobrena sredstva iskorištena su za nabavu 340 vozila: 313 hibridnih, 24 električnih i 3 plug in hibridna, što je Fond sufinancirao sa 11,2 milijuna kuna.

U Nacionalnom parku Mljet ove godine provode se brojna ulaganja vrijedna 11 milijuna kuna koja Fond sufinancira s 8,8 milijuna. Obnavlja se Veliki most, obnavljaju se i uređuju najposjećenije točke na lokaciji mljetskih jezera, razvija sustav poučnih staza i unapređuje sustav e-naplate i kontrole ulaznica. Nacionalni park Mljet uz subvencije Fonda nabavlja ekološki prihvatljivija vozila za turističke potrebe – električni mini kombi, 2 električna turistička vlaka, 10 električnih bicikala, jedno električno vozila i jedno hibridno plug in vozilo. U tijeku je postavljanje 2 punionice za električna vozila koja će biti dostupna stanovnicima i turistima.

„Zahvaljujem Ministarstvu i Fondu koji prepoznaju važnost naših projekata i pomažu ih i financijski i stručno. Osobito se radujemo projektu 'Mljet – prvi zeleni otok na svijetu' kojim stvaramo dodanu vrijednost i našim otočanima i kao dio turističke ponude i brendiranja. Mi, stanovnici Mljeta, volimo svoj otok nazivati zelenim, ponajviše zbog bujne mediteranske vegetacije, bistrog i čistog mora te pitomih pjeskovitih uvala. A sada ćemo, vjerujem biti zeleni i zbog broja električnih vozila na otoku pa pozivam sve svoje otočane da se prijave za sufinanciranje“, istaknula je ravnateljica NP Mljet Marta Sršen Stražičić.

„U ovih tri godine pokazali smo da samo takvim, sustavnim radom, možemo zaustaviti kola koja idu nizbrdo i usmjeriti ih prema gore. Ohrabruju nas rezultati i brojke, rast izvoza od 8%, rast industrijske proizvodnje od 5% kojeg vidimo prvi puta nakon 6 godina a novi programi koje pokrećemo osigurat će nastavak takvih rezultata. Ponosni smo u Vladi da je u posljednje 3 godine stopa nezaposlenosti mladih smanjena za gotovo 20% i da su gotovo 50% novozaposlenih mlađi od 30 godina„ zaključio je pomoćnik ministra Restović.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram