Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2015

Kinezi do 2020. godine na svojim cestama očekuju 5 mil. električnih vozila

Sve veći broj vlasnika električnih vozila u Kini podnosi službene žalbe o stanju tisuća novoinstaliranih napojnih postaja postavljenih diljem Kine...

Yan Chuang je jedan od vlasnika električnog vozila, koji se nalazi na sverastućem popisu sve manje zadivljenih vlasnika vozila nove energije s uslugama za elektična vozila uzduž autoputa Peking-Šangaj.

"Moji prijatelji i ja bili smo na putu i bili smo veoma razočarani s početnom stanicom za napajanje koju smo koristili. No, još uvijek smo se nadali kako će druge postaje na autoputu biti bolje. Međutim, otkrili smo isto stanje i na druge dvije postaje na putu. Postaje nisu radile niti je bilo osoblja na usluzi."

Peking-Šangaj autoput prvi je autoput u Kini koji je opremljen s postajama za napajanje elektičnih vozila sredinom siječnja.

Međutim, Državna mrežna tvrtka priznala je kako mnoge postaje još uvijek nisu u funkciji, budući da tvrtka još uvijek pokušava pronaći rješenje za različite standarde plaćanja preko različitih gradova.

"Kao vozač taksija, moram napuniti svoje električno vozilo tri puta na dan, što znači da mogu voziti samo od 70 do 80 kilometara prije svakog napajanja. Upravo zbog nedostatka postaja za napajanje u Pekingu, ne mogu primiti putnike na duže razdaljine."

Pogreške u sustavu napajanja također utječu na dobit kod određenih poslovanja.

Pekinška tvrtka Electric Vehicle, koja iznajmljuje elektična vozila, već više od godinu dana gubi novac.

Chen Qingquan, stručnjak za električna vozila pri kineskoj Akademiji za inžinjering, priznao je kako se pred industrijom električnih vozila u Kini nalazi još dugi put.

"Tri čimbenika su nužna u izgradnji bolje industrije električnih vozila, odnosno dobri proizvodi, dobra infrastruktura i dobar poslovni model. Kineske tvrtke trebaju učiti od već postojećih tvrtki za električna vozila. Trebaju se postaviti jedinstveni standardi i nova tržišta."

Kineska vlada ima nekoliko povlastica ne bi li što veći broj ljudi sjeo za volan električnih vozila, uključujući i subvencije za sve koji kupe električno vozilo.

Vlasti se nadaju kako bi do 2020. na kineskim cestama moglo biti oko 5 milijuna električnih vozila.

Ukupna prodaja novih vozila diljem Kine prošle godine dosegla je brojku od nešto malo manje od 20 milijuna vozila.

Za usporedbu, u posljednje četiri godine ukupan broj prodanih električnih vozila u Kini iznosio je samo oko 120 000, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram