Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2014

Problemi za hrvatske prijevoznike koji rade u Njemačkoj

U Saveznoj Republici Njemačkoj od 1. siječnja 2015. godine stupa na snagu obveza minimalne bruto plaće po satu od 8,5 eura za sve strane poslodavce. Tim je povodom  29. prosinca u HGK održan zajednički sastanak Vijeća Grupacije teretnog prometa i Vijeća Grupacije putničkog prometa koja su zatražila da se do 5. siječnja 2015. o tom pitanju službeno očituju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Veleposlanstvo RH u Njemačkoj...

Članovi Vijeća grupacija teretnog te putničkog prometa naglašavaju kako o tim zakonskim promjenama, koja bitno utječu na njihovo poslovanje nisu na vrijeme obaviješteni, za razliku od slovenskih prijevoznika koji su o tom službeno obaviješteni još u kolovozu ove godine.

Hrvatski cestovni prijevoznici zbog toga traže utvrđivanje odgovornosti, a od hrvatskih institucija očitovanje i uputu na koji će se način taj njemački zakon provoditi. Također su istaknuli i potrebu zajedničkog lobiranja s cestovnim prijevoznicima drugih zemalja kod europskih institucija kako bi se osporila ta zakonska rješenja.

S prvim danom 2015. godine prije no što počnu prijevozničku aktivnost u Njemačkoj,  strane prijevozničke tvrtke pa tako i hrvatski cestovni prijevoznici na teritoriju Njemačke moraju Bundesfinanzdirektion West u Kölnu dostaviti informacije: prezime, ime i datum rođenja zaposlenika, početak i očekivano trajanje posla na njemačkom teritoriju, adresu na kojoj se čuvaju dokumenti, pismo kojim se potvrđuje da će, prema zahtjevu, poslodavac osigurati dokaz da je vozaču isplaćena minimalna plaća (prva registracija).

Poslodavac mora bilježiti početak, završetak i trajanje radnih sati odrađenih na teritoriju Njemačke najkasnije sedam dana nakon što je izvršen transport. Taj dokument (evidencija) mora se čuvati najmanje dvije godine na njemačkom ili stranom teritoriju. Ukoliko se dokument čuva izvan Njemačke, treba dodati potvrdu kojom se garantira da će traženi dokumenti biti na raspolaganju njemačkoj carini kako bi se olakšala provjera, stoji u priopćenju iz HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram